BiH
575

Sajdin Osmančević je radio na redizajnu modela Porschea i Mercedesa

Piše: Nedžad Jamaković
Sajdin Osmančević (Foto: Facebook)
Sajdin Osmančević
Stipendist Fondacije Bosana i student treće godine Likovne akademije u Sarajevu, Odsjek za produkt dizajn, Sajdin Osmančević osvojio je prvu nagradu na najvećoj konferenciji o dizajnu automobila u Evropi "Auto(r)", koja je proteklog vikenda održana u Zagrebu.

Za nagradu se takmičilo 55 učesnika, a Sajdin je dobio prvu nagradu. Drugo i treće mjesto pripalo je dizajnerima Josefu Ludviku Böhmu iz Češke Republike i Davidu Gatfieldu sa Novog Zelanda.

"Konkurencija nije bila naročito teška, jer dizajneri obično ne vole raditi enterijer, većinom se svi odlučuju za eksterijer, tako da konkurencija nije bila top, prema mom mišljenju. Što se nagrade tiče, ona je simbolična - tablet Wacom u vrijednosti 1.000 KM. Međutim, značaj nagrade je puno veći jer će hrvatska kompanija Dok-ing automotiv napraviti prototip na osnovu mog rada, a meni će biti lakše upisati magistarske studije vani i kasnije tražiti posao", rekao je Osmančević za Klix.ba.

Enterijer sa potpisom bosanskog dizajnera

Pojasnio je da je Dok-ing automotiv proizveo automobil čiji im se enterijer ne sviđa, tako da će, nakon što je Sajdin osvojio prvu nagradu za profesionalni dizajn na konferenciji u Zagrebu, hrvatska firma raditi enterijer sa potpisom bosanskog dizajnera, što će mu, dakako, naknadno biti posebno plaćeno.

Sajdin je dodao da se poslodavci već interesuju za njega te je naglasio da je bio i u SAD-u i radio tuning za firmu Misha designs na modelima Porschea i Mercedesa. Napravio je 6-7 radova, a dva su već implementirana jer su modeli proizvedeni.

"U SAD-u sam proveo dva mjeseca i tu sam imao priliku iskusiti kako se radi u firmi. Vidio sam da u takvom okruženju nema puno prostora za slobodu, već da se moraju slijediti unaprijed određene smjernice. Mi smo mogli napraviti najviše deset posto izmjena, a cilj je bio napraviti agresivnije, sportske modele. Uz to, jasno ti stave do znanja da je bitan samo profit, tako da će prije proći i lošiji dizajn ukoliko je profitabilniji od ljepšeg. Nisam baš sve sam radio, imao sam šefa koji je davao smjernice i na kraju sve odobrio, ali može se reći da su sportski modeli Porschea i Mercedesa urađeni na osnovu radova na kojima sam bio dosta angažovan", kazao je Osmančević, dodajući da za angažman u Misha designsu može zahvaliti Seniti Slipac iz Fondacije Bosana.

Bosanski električni automobil

Naš sagovornik je trenutno angažovan na izradi dizajna za bosanski električni automobil, što je projekt u koji su uključeni Mašinski i Elektrotehnički fakultet u Sarajevu, kao i Elektroprivreda BiH, a čitav projekt vodi bh. arhitektica koja živi u Holandiji Ena Durmišević. "Uradio sam grubi dizajn za taj automobil i dao svoje prijedloge te je ostalo da se još urade detalji. Međutim, potrebno je dosta truda i novca, tako da se to sve odvija prilično sporo, te bi proizvod mogao biti gotov tek za nekoliko godina", ističe Osmančević, dodajući kako je dizajn za taj automobil već predstavljen na Green design festivalu u Sarajevu.

Osmančević ističe da planira upisati magisterij vani, najvjerovatnije u Njemačkoj, a još uvijek ne zna hoće li se potom vraćati u našu zemlju. "Problem je u tome što BiH nema razvijenu industriju, tako da je jednom dizajneru teško osigurati egzistenciju ovdje. Naprimjer, kod nas se proizvodi namještaj, ali svi gledaju da sve ispadne što jeftinije i jednostavnije, dok u razvijenim zemljama nastoje realizovati sve što dizajner može ponuditi. Jedan broj kolega, doduše, planira magistrirati u našoj zemlji, a sigurno je da se svugdje može uspjeti, važno je samo da čovjek ima volju i želi raditi", navodi Osmančević.

On je na takmičenju u Zagrebu učestvovao i prije dvije godine, kada je osvojio sedmo mjesto, a takmičio se i u Milanu u oblasti dizajna autobusa, gdje je ušao u finale, ali nije bio nominovan za nagradu, jer je uslov bio da uplati određeni novčani iznos. "Nisam uplatio taj novac jer sam imao prečih stvari, a i nisam mislio da je to sada toliko važno da trebam plaćati da bih, eventualno, bio nagrađen", naveo je Osmančević.

Oglas u novinama

Dizajnom se počeo baviti u srednjoj školi kada je u prilogu Autoklub u jednim hrvatskim novinama pročitao oglas za najbolji amaterski rad i poslao svoj rad, nakon čega je nagrađen tako što mu je rad objavljen u tom prilogu.

"Moj talent je primijetio profesor u srednjoj školi i još tada mi je rekao da trebam ustrajati u svome radu. Još tada mi je bilo jasno da od ekonomije neće biti ništa i da će dizajn, i to u automobilskoj industriji, biti moj poziv", zaključio je naš sagovornik.