"Izaberi pravu kombinaciju"
0

Sajam univerziteta u Sarajevu

FENA
Univerzitet u Sarajevu i ove godine organizira "Sajam univerziteta u Sarajevu".

Slogan ovogodišnjeg Sajma je: "Izaberi pravu kombinaciju".

Sajam će biti održan 30. aprila od 10 do 15 sati, u sportskoj dvorani "Zetra" u Sarajevu.

Cilj ove manifestacije jest da se, prije raspisivanja konkursa za upis studenata u prvu godinu studija u školskoj 2009./2010. godini, završeni srednjoškolci, budući studenti, informiraju o nastavnim planovima i programima VŠU, uvjetima upisa i studiranja, odnosno da im se pomogne pri opredjeljenju izbora budućeg studija. Ciljana grupa su učenici četvrtih razreda koji se spremaju za upis na jedan od fakulteta/akademija Univerziteta u Sarajevu.

Manifestacija će biti održana u zajedničkoj organizaciji Univerziteta u Sarajevu i svih visokoškolskih ustanova.

Ove godine svoje potencijale će predstaviti i univerziteti iz Malezije.

Na pres-konferenciji upriličenoj povodom ove manifestacije predstavnicima medija obratili su se rektor Univerziteta u BiH Faruk Čaklovica, prorektor Hazim Bašić, generalni sekretar Zoran Selesković te predstavnici Malezije,šef ureda Ambasade Malezije u BiH Khairul Nazral i glavni pomoćnik ministra za Visoko obrazovanje Malezije Seen Thien Choong.

Rektor Čaklovica je istakao da studenti koji upisuju Sarajevski univerzitet upisuju evropski univerzitet te da se na ovom univerzitetu školuje oko 60 posto studenta iz Sarajevskog kantona, 40 posto iz drugih kantona.

Kad je riječ o partnerstvu s Malezijom rektor ističe da će studenti koji se odluče za ovaj studij imati i mogućnost dobivanja stipendije.

Predstavnik malezijske ambasade osvrnuo se na saradnju s BiH u vezi s visokim obrazovanjem. Kao što je poznato studenti iz Bosne i Hercegovine već godinama se školuju na malezijskim univerzitetima, tako da ih trenutno u ovoj zemlji ima 130.

On je rekao da će na Sajmu univerziteta biti predstavljeno 10 univerziteta iz Malezije.

Kad je riječ o mogućnosti da i studenti iz Malezije po želji se školuju u Sarajevu, rektor Čaklovica je rekao da će to biti omogućeno za deset studenata.

Studenti iz Malezije tako će moći, ako budu zaintersirani studirati na: Filozofskom fakultetu (slavistika), na Akademiji likovnih umjetnosti, Muzičkoj akademiji, medicini, menadžmentu.

Prošlogodišnju manifestaciju posjetilo je oko 4.000 posjetilaca.

Univerzitet u Sarajevu je spreman ove godine primiti oko 6.000 brucoša.