BiH
0

Sajam studentskih poslova: Prilika za studente da nauče nešto novo i nađu posao

Piše: A. U.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U organizaciji Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu, u Domu mladih danas je otvoren prvi Sajam studentskih poslova.

Sajam će trajati dva dana, a najveći je sajam ovog tipa u zemlji i okuplja sve grupacije Univerziteta u Sarajevu. Predstavljene kompanije studentima nude stalno i privremeno zaposlenje, mogućnost obavljanja prakse i volontiranja, a također svi studenti će dobiti priručnik o zapošljavanju mladih.

Profesor Faruk Mekić, prorektor za oblast naučno-istraživačkog rada Univerziteta u Sarajevu, pohvalio je organizaciju sajma i rekao kako će, zahvaljujući sajmu, naši studenti zasigurno naći volonterski posao, a i zaposlenje nakon studija.

Mekić je naveo kako su što bolji studenti i profesori te otvorenost ka stranim studentima cilj Univerziteta u Sarajevu te da je samo jedan posto populacije BiH upisano na univerzitete.

Predsjednik Studentskog parlamenta, Ahmed Nurković, prisutnima je objasnio značaj sajma, kako za studente, tako i za poslodavce. "Studenti ne mogu očekivati napredak, ako sami ne budu radili i borili se za njega. Sajam je odlična prilika za sve studente da se upoznaju sa kompanijama, poslodavcima i eventualno pronađu svoje zaposlenje", rekao je Nurković i dodao kako su na sajam pozvani i predstavnici bh. vlasti, ali da niko nije došao.

“To govori koliko su vlasti zainteresirane za studente i njihovo zaposlenje”, rekao je Nurković.

“Ovo je prvi projekt ovog tipa koji se organizuje u okviru Studentskog parlamenta, a u okviru njega organizovan je i Studentski bazar. Osnovni cilj projekta je ostvarivanje komunikacije između studenata i poslodavaca. Na sajmu imamo oko 60 učesnika, predstavnika kompanija i nevladinih organizacija. Cilj nam je da okupimo sve grupacije studenata i da nijedna ne bude izostavljena. Sajam zapravo traje pet dana. Prva tri dana održavale su se edukacije o temama kako napisati CV i ponašati se na intervjuu. Tako smo na neki način pripremili studente koji su se prijavili za ovaj projekt. Studenti tako, pri obilasku štandova, mogu predati već pripremljen CV. Trudili smo se da osiguramo što bolje uslove za sve studente. Na snagu je stupio i Zakon o volontiranju, o čemu su studenti i poslodavci slabo upoznati, a volontiranje ulazi i u radni staž. Na sajam su pozvani i studenti iz Srednjobosanskog kantona te iz Republike Srpske i Istočnog Sarajeva”, izjavila je za Klix.ba Irma Šabić, jedna od organizatorica sajma.

Sajam studentskih poslova na jednom mjestu okuplja najuspješnije bh. kompanije, sa ciljem da ponudi priliku studentima da nauče nešto novo i pokažu do sada naučeno. Studenti su pozvani da posjete sajam i ostave svoj CV na štandovima kompanija.