BiH
73

Sajam srednjih škola KS koristan projekt za mlade i njihove roditelje

FENA
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Direktor Srednje škole metalskih zanimanja u Sarajevu Elmedin Lukač kazao je da je dvodnevni Sajam srednjih škola Kantona Sarajevo (KS), koji je počeo danas u Sarajevu, lijep i koristan projekt, koji za cilj ima pomoć mladim ljudima i njihovim roditeljima kako bi na ispravan način odabrali daljnji put u pogledu nastavka školovanja u srednjim školama.

Sajam na kojem će biti predstavljene 24 srednje škole podržalo je Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS i dalo sagalasnost za njegovu realizaciju, jer smatra da će ovaj projekt doprinijeti profesionalnoj orijentaciji omladine.

Lukač je u izjavi za Fenu pojasnio da će škole izlagači pokazati mladim ljudima šta je to što im nude, koje obrazovne profile, kakve uslove i koje nastavne planove programe.

Osim škola, dodao je, na Sajmu učestvuju i Privredna komora KS, Obrtnička komora KS i Služba za zapošljavanje KS, koji će učenicima i roditeljima pružiti dodatne informacije u vezi sa stanjem na tržištu rada te pomoći mladim ljudima da donesu ispravnu odluku.

Napomenuo je da je suorganizator Sajma Porodično savjetovalište KS, koje će se također na Sajmu pojaviti kao izlagač, a čiji se rad inače zasniva na saradnji sa porodicama te pružanju pomoći i savjeta.

Lukač je istakao da će savjetovalište dodatno motivirati mlade i njihove roditelje da sagledaju sve činjenice i informacije koje dobiju na ovom sajmu, kako bi, osim što odaberu srednju školu u skladu sa svojim afinitetima i mogućnostima, uzeli u obzir i mogućnost za zapošljavanja nakon završene škole.