BiH
19

UŽIVO / Sajam privrede u Mostaru: Sastanci najviših državnih zvaničnika regije

Piše: E. S. H.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Sastanci političara na marginama sajma privrede počeli su rano jutros u Mostaru. Pratite uživo na portalu Klix.ba.

11:06 - Veliki broj zvaničnika, izlagača i posjetilaca okupio se na Međunarodnom sajmu privrede u očekivanju početka ceremonije otvaranja sajma.

09:47 - Predsjedavajući i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Mladen Ivanić sastali su se u Mostaru i sa zamjenikom premijera Turske Numanom Kurtulmusom.

09:47 - "Dragi moji studentice i studenti, prekrasno je biti ovdje među vama, nema boljeg načina nego početi dan s radošću, veseljem i optimizmom koji nas povezuje ovdje. Hrvatski narod je jedan narod, a mi u Hrvatskoj imamo dužnost i želju pomoći Hrvatima u BiH da u potpunosti ostvarite sva svoja prava ove divne zemlje i da naša mladost ostane u Mostaru i na prostoru BiH", kazala je Grabar-Kitarović uoči održavanja predavanja mostarskim studentima.

Kitarović je kazala da je došla u jedan od najljepših gradova na svijetu kako bih dala podršku euroatlantskom putu BiH.

09:47 - Prije predavanja studentima hrvatska predsjednica nakratko je razgovarala sa upravom fakulteta i gradonačelnikom Mostara Ljubom Bešlićem.

09:30 - Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović upravo je stigla na Filozofski fakultet u Mostaru gdje će održati predavanje studentima, nakon čega će prisustvovati svečanom otvorenju Sajma privrede.

09:00 - Nakon bilateranog sastanka održanog jutros u Mostaru premijer Srbije Aleksandar Vučić kazao je da je sa članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem imao "otvorene i dobre razgovore o odnosima Srbije i Bosne i Hercegovine, a naravno i odnosima u regionu i odnosima između srpskog i hrvatskog naroda".

09:03 - Upravo je završen sastanak Vučića i Čovića u uredu hrvatskog člana Predsjedništva BiH u Mostaru.

08:50 - U novootvoreni ured hrvatskog člana Predsjedništva BiH u Mostaru upravo je došao Bakir Izetbegović, koji se zasad nije sastao s Vučićem.

08:50 - Vučić je odmah nakon sastanka s Ivanićem razgovarao i sa hrvatskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem.

08:30 - U hotelu Bevanda održan je sastanak člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladena Ivanića i premijera Srbije Aleksandra Vučića.

"I Srbija i BiH i Hrvatska imaju obavezu da naprave stabilnost i sigurnost za sve svoje građane. Ako ćete da mi kažete da je sve divno i vaša reakcija i pitanja pokazuju da nije. Mnogo je bolje da imamo iskrene i otvorene odnose i da probleme rešavamo, nego da ih guramo pod tepih", izjavio je Vučić novinarima u Mostaru poslije susreta sa srpskim članom Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem.

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da odnosi Srbije i BiH nikada nisu bili u problemima jer u ime BiH mogu da govore samo tri člana Predsjedništva zajedno.

"Izetbegović imao je vlastite stavove i to nisu stavovi BiH. BiH smatra da u Srbiji ima dobrog i korektnog prijetelja i tako ćemo nastaviti i dalje", rekao je Ivanić.

Vučić u Mostaru

Planiran je i susret članova Predsjedništva sa predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem, kao i zamjenikom premijera Turske, te predsjednikom Slovačke.

U 11 sati u Mostaru se otvara 19. Međunarodni sajam privrede "Mostar 2016", kojem će, pored drugih državnika iz regiona, prisustvovati i premijer Srbije.

Vučić će na marginama razgovarati i da hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, kao i predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.

Očekuje se da ovi susreti relaksiraju odnose u regionu koji su posebno zategnuti nakon haških presuda Radovanu Karadžiću i Vojislavu Šešelju, a potom i poslije rezervi Hrvatske prema spremnosti Srbije za otvaranje poglavlja 23.