Bee Fest
0

Sajam organiziran da bi se srušio dugogodišnji projekt

FENA
Takozvani "Međunarodni sajam pčelarstva", koji organizira grupa pčelara iz Udruženja Društvo pčelara KS-a, predvođena Suvadom Kahrimanom i Nazifom Salčinom, organiziran je da bi se srušio naš dugogodišnji projekt pod zaštićenim nazivom BEE FEST Sajam pčelarstva i pčelarske opreme - Dani pčelarstva, koji već šestu godinu organizira Direkcija Sajma pčelarstva i pčelarske opreme.

Ovo je saopćeno iz Direkcije 6. internacionalnog sajma pčelarstva i pčelarske opreme BEE-FEST - Dani pčelarstva i istaknuto da je time direktno i smišljeno nanesena neprocjenjiva moralna i materijalna šteta njihovoj autorski zaštićenoj manifestaciji BEE FEST - Sajam pčelarstva i pčelarske opreme - Dani pčelarstva.

U saopćenju za javnost Direkcije ističe se da je BEE FEST - Sajam pčelarstva i pčelarske opreme - Dani pčelarstva originalni, kod Instituta za standarde, mjeriteljstvo i intelektualno vlasništvo BiH, registrirani i zaštićeni autorski projekt.

"U vezi s pokušajem krađe ove ideje i projekta, Općinski sud Sarajevo donio je presudu kojom je odbijen zahtjev tog udruženja za priznavanjem prava organiziranja Sajma pčelarstva i pčelarske opreme. Ova presuda je potvrđena konačnom presudom Kantonalnog suda u Sarajevu, čime je pred sudom odbranjeno naše isključivo i zaštićeno autorsko pravo, kao vlasnika licence, da organiziramo Sajam pčelarstva i pčelarske opreme BEE FEST," navodi se u saopćenju. Ističe se da je Direkcija Sajma angažirala advokatski tim i dala ovlaštenja da poduzme zakonom propisane radnje u vezi sa zaštitom njihovog autorskog projekta.

Napominje se da za organiziranje "tzv. Međunarodnog sajma pčelarstva" to udruženje nema odobrenje za zauzimanje javne površine Trg oslobođenja - Alija Izetbegović osim odobrenja Općine Centar kojim im je odobreno postavljanje «prodajno-izložbenog stola» u ulici M. Kantardžića".

Iz Direkcije 6. internacionalnog sajma pčelarstva i pčelarske opreme BEE – FEST - Dani pčelarstva naglašavaju da će Sajam biti održan od 17. do 21. septembra na Trgu oslobođenja - Alija Izetbegović.