Kreševo
0

Sajam minerala, stijena, fosila, dragog i poludragog kamenja

Sarajevo-x.com
U Kreševu se od 3. do 4. oktobra 2009. održava 6. Međunarodni sajam minerala, stijena, fosila, dragog i poludragog kamenja.

Sajam je zanimljiv po tome što je jedinstven na prostorima Bosne i Hercegovine te oko 50 izlagača iz BiH, Slovenije, Hrvatske,Srbije, Češke i Austrije svake godine izlaže svoje minerale, stijene i fosile koji predstavljaju iznenađenje za sve posjetitelje.

Ono što posebno raduje je sve veći broj izlagača iz BiH, posebno mladih, tako da je u Kreševu formirana udruga Citrin koja se bavi edukacijom, skupljanjem minerala, stijena, fosila, njihovoj zaštiti na prostorima srednje bosanskih škriljavih planina.

Ovaj prostor je idealan za edukaciju geologa, rudara, hemičara kao i svih ljubitelja prirode i prirodnih resursa.

Sajam koji je zamišljen kao izložba minerala, stijena i fosila srednjebosanskog škriljavog gorja sa prikazom historije rudarenja na ovim prostorima, obzirom na kvalitet eksponata, broj izlagača, veliku posjetu, medijsku prisutnost postaje prepoznatljiv i mimo granica općine Kreševo i Bosne i Hercegovine, a naša država se našla na listi zemalja u kojima se na organiziran način okupljaju kolekcionari i zaljubljenici u minerale i stijene.