BiH
1

Šain: Važno je ispuniti zahtjeve Moneyvala

FENA
Željko Šain (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Željko Šain (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Željko Šain, dekan Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, ističe da je Bosni i Hercegovini veoma važno, gotovo od životne važnosti, da ispuni skoro imperativne zahtjeve Moneyvala, Komiteta eksperata Vijeća Evrope za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

"Kompletan postupak, vezano za Moneyval, samo je jedan od indikatora kako se u političkom, pravnom i državnom smislu tretira BiH. Očito je da ne zadovoljavamo brojne kriterije Evropske unije i zato traže da uredimo sistem“, rekao je Šain za Fenu.

Zahtjeve treba ispuniti ne samo zbog rejtinga već i u cilju jeftnijeg kapitala kojeg u slučaju dodatnih sankcija ne bi bilo, naprotiv, ističe on.

Moneyval je predložio pooštravanje mjera prema Bosni i Hercegovini jer nadležne institucije nisu usvojile paket mjera koji podrazumijeva izmjene Krivičnog zakona BiH i podzakonske akte neophodne za provođenje Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti. Konačnu riječ daje međunarodno tijelo za finansijske mjere protiv pranja novca i finansiranja terorizma (FATF).

"Te akte treba donijeti u skladu za zahtjevima Evropske unije“, naglašava Šain.

Evropska unija u ovom domenu ne vjeruje dovoljno Bosni i Hercegovini, dodaje on, jer bliska prošlost i geografski položaj zemlje daju sumnju da se preko nje mogu dešavati aktivnosti u prilog pojavama kao što su pranje novca i finansiranje terorističkih aktivnosti.