Nakon što je identifikovan u BiH
0

Sahranjeni posmrtni ostaci američkog vojnika Miaskiewicza

SRNA
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Američki pilot Meceslaus Miaskiewicz čiji su posmrtni ostaci pronađeni i identifikovani u BiH sahranjen je u svom rodnom gradu Salemu u državi Massachusetts.

Njegovi posmrtni ostaci pokopani su danas uz prisustvo članova porodice, među kojima su bile i pilotove dvije sestre.

Porodica je decenijama vjerovala da je Miaskiewicz pokopan na Long Islandu uz još jednog člana njegove posade.

Miaskiewicz je oboren iznad BiH 18. maja 1944. godine. Njegove kosti otkrili su ljetos arheolozi i identitet je potvrđen putem analize DNK.

Predstavnici vojske sastali su se sa sestrama radi izvinjenja ali one su lokalnim medijima rekle da za grešku ne krive nikoga i da su zahvalne na tome što se "njihov brat vratio u rodni grad". 

Posmrtni ostaci američkog vojnika transportovani su iz BiH u SAD  krajem septembra.

Arheolog Tihomir Glavaš rekao je tada Agenciji SRNA da ostaci pripadaju  Meceslausu Miaskiewicz.
Prema njegovim riječima, pronađeno je nešto kostiju, novčanik, brojanica i identifikaciona pločica koju su tada nosili američki vojnici. Na pločici koja sadrži podatke o tome kome treba javiti ako dođe do smrti vojnika stajalo je ime Ana Miaskiewicz.

Uz nesretnog Miaskiewicza u avionu je bilo još 11 američkih vojnika.

''Tri američka bombaredera B-17, 18. maja 1944. godine vraćali su se sa bombardovanja naftnih polja u Bugarskoj, kada su njemačke snage pogodile jedan od njih iznad ljubuškog mjesta Stubica. Avion je srušen i tada je poginulo osam vojnika'', rekao je Glavaš.

Poginule vojnike sahranili su mještani, a tijela njih sedmorice su 1946. predata američkim vlastima. Nije poznato zašto je jedno tijelo ostalo zakopano u hercegovačkim vrletima.

Posmrtni ostaci iskopani su u junu ove godine, tragom kazivanja mještana koji su tvrdili da je na lokaciji u Stubici zakopan američki padobranac.

	Američki forenzičari uradili su DNK analizu koja je potvrdila identitet, a Glavaš je rekao  kako polomljene kosti koje su pronađene svjedoče da se nesrećnom vojniku najvjerovatnije nije otvorio padobran i da je pao sa velike visine.