BiH
0

Sahranjen predsjednik Republike Srpske Milan Jelić

FENA
Foto: Mtsmondo.com
Foto: Mtsmondo.com
Predsjednik Republike Srpske Milan Jelić sahranjen je danas na groblju u njegovom rodnom gradu Modriči. Posljednjem ispraćaju su prisustvovali političari iz cijele zemlje i regiona, visoki predstavnik Miroslav Lajčak, predstavnici diplomatskog kora i međunarodne zajednice u BiH.

Posljednjem ispraćaju entitetskog predsjednika na modričkom Gradskom groblju prisustvovao je veliki broj građana koji su došli iz cijele RS i jedan broj državnika, visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak, predstavnici najviših institucija RS-a i BiH, predstavnici diplomatskog kora i međunarodne zajednice u BiH, predstavnici političkih partija, preduzeća, udruženja, brojnih organizacija, te sportskih klubova.

Jelić je sahranjen uz državne počasti i vjerski obred koji je predvodio vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije, s mitropolitom dabrobosanskim Nikolajem i uz ostalo sveštenstvo, a oproštojane govore održali su Nikola Špirić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Nebojša Radmanović, član Predsjedništva BiH i Milorad Dodik, predsjednik Vlade RS-a.

Špirić je kazao da je danas u Modriči u najtužnijem trenutku oproštaja od Milana Jelića, "koji je bio najodani predsjednik RS-a, koji je nebrojeno puta domaćoj i međunarodnoj javnosti poslao poruku da ona mora biti ravnopravan i uvažavan entitet u BiH".

U svom govoru Špirić je kazao da "odlazi čovjek koji je javno govorio da reforma policije u BiH mora uspjeti, ali da policija RS-a niti smije niti može biti zalog toga uspjeha" i da su mu u tome vjerovali građani RS-a.

Radmanović je kazao da su "tragovi Milana Jelića jasni, te da je bila vidljiva njegova briga za sve i želja za bolje i ljepše, ne za sebe, već za sve", a znajući da je to moguće mnoge je prepreke hrabro i odlučno preskakao, a "neke s razlogom rušio".

Ističući da je preminuli predsjednik RS-a bio častan i dobar čovjek, Radmanović je naveo da je samo Jelić "jasno i precizno izrazio formulu političkog življenja na našim nemirnim prostorima, koja se sastoji u dijalogu i dogovoru, konsenzusu i kompromisu".

U oproštajnom govoru, Dodik je ukazao na sve što je Jelić nastojao da u svom životu uradi te koliko se zalagao i nastojao da napravi "bolju i srećniju RS", obećavši da će to nastaviti da rade njegove stranačke kolege.

Dodik je u svom govoru između ostalog rekao i da će Jelićevu vječnu kuću "trajno čuvati policija RS-a, jer zna da on ne bi dozvolio da to bilo koja druga radi".

Sahrani predsjednika RS-a prisustvovali su najviši zvaničnici svih institucija RS-a: potpredsjednici RS-a Adil Osmanović i Davor Čordaš, poslanici u Narodnoj skupštini, Vijeća naroda RS-a, članovi Vlade, predsjednica i potpredsjednik Federacije BiH Borjana Krišto i Mirsad Kebo, delegacija Vlade Federacije BiH, predvođena dopremijerom FBiH i federalnim ministrom kulture i sporta Gavrilom Grahovcem, kao i drugi predstavnici institucija Federacije BiH, te predstavnici sudske vlasti, lokalnih zajednica i drugih nivoa vlasti RS-a i svih organa vlasti zajedničkih institucija BiH.

Također, na sahrani su bili i predsjednik i premijer Srbije Boris Tadić i Vojislav Koštunica, a uime Vijeća ministara BiH ministri za komunikacije i transport Božo Ljubić i za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose Slobodan Puhalac.

Posljednjem oproštaju od Milana Jelića prisustvovali su i brojni predstavnici diplomatskog kora u BiH: ambasador Srbije Grujica Spasović; ambasador Ruske Federacije Konstantin Šuvalov; ambasador Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Metju Rajkroft; ambasadorica Republike Grčke Konstantina Mavroskedilou; ambasador Republike Slovačke Miroslav Mojžita; ambasador Republike Češke Jirij Kudela; šef Kancelarije Sjedinjenih Američkih Država u Banjoj Luci Hajdi Jovanović, šef Misije OSCE-a Daglas Dejvidson i drugi.

Sahrani predsjednika Jelića prisustvovali su i predstavnici političkih stranaka iz RS-a i Federacije BiH te predstavnici političkih stranaka zemalja iz okruženja.

Posljednju počast predsjedniku Milanu Jeliću odali su i predstavnici sportskih saveza, organizacija i klubova iz RS-a i BiH, a u prijepodnevnim satima održana je i komemorativna sjednica u Skupštini općine Modriča.

Tokom ispraćaja ispred kuće Jelića u Modriči, od entitetskog predsjednika oprostio se ministar privrede, energetike i razvoja RS-a Rajko Ubiparip, koji je bio dugogodišnji saradnik Milana Jelića u Rafineriji ulja Modriča, ističući da danas u Modriči "nije kao što je bilo i da je Milan Jelić sa sobom odnio dio optimizma i ostavio veliki i težak zadatak da slijedimo njegov put".

U knjige žalosti upisao se veliki broj zvaničika i građana, paljene su svijeće i ostavljano cvijeće, a upućen je i veliki broj telegrama saučešća.

Milan Jelić preminuo je 30.septembra u 52. godini od posljedica srčanog udara u bolnici "Sveti apostol Luka" u Doboju.

Na funkciji predsjednika RS-a bio je oko godinu, a obavljao je i funkciju predsjednika Fudbalskog saveza RS i Nogometnog saveza BiH.