BiH
427

Šahovnicu od 50 metara u Mostaru postavilo 40 navijača Zrinjskog

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Jučer ujutro na brdu Planinica u Mostaru osvanula je ogromna šahovnica dužine 50 metara. Ovo obilježje koje su prema policijskim saznanjima postavili pripadnici navijačke grupe Ultras-Zrinjski podijelilo je stavove bosanskohercegovačke javnosti.

Iz Operativnog centra Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-nervatnskog kantona kazali su nam kako je policija od nepoznatog lica primila dojavu da je na brdu Planinca postavljena šahovnica.

Po dojavi pripadnici policije izašli su na teren i izvršili uviđaj, a prema policijskim saznanjima šahovnicu je postavilo oko 40 pripadnika navijačke grupe Ultras-Zrinjski.

Postavljanje šahovnice u Mostaru izazvalo je lavinu komentara na društvenim mrežama. Dok jedni hvale ovaj potez, drugi su prilično kritični, a treći u svemu vide i političku pozadinu.

Na jednom od video snimaka na kojem se vide navijači prilikom podizanja šahovnice čuje se i kako izvode nacionalističke pjesme. Na društvenim mrežama ovaj čin okarakterisan je kao poklon "gradu za Uskrs".

Ovakve slike iz jednog od najljepših gradova BiH, koji je duboko podijeljen po etničkom principu, dolazi u jeku intenzivnih pregovora Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH o statusu Mostara.