BiH
259

Sahat-kula u Donjem Vakufu, svjedok teških i lijepih vremena

Piše: J. H.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Sahat-kula u Donjem Vakufu jedan je od simbola ovog grada u srednjoj Bosni. Danas, ona predstavlja nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.

Iako nema tačnog datuma gradnje donjovakufske Sahat-kule, sudeći prema načinu zidanja i vanjskom izgledu, sagrađena je početkom 18. stoljeća. Tokom svog postojanja, kula je nekoliko puta oštećena.

"Donjovakufljani su itekako sentimentalno vezani za Sahat-kulu. Prvi školski crteži i makete su sa motivima kule i građani ovog grada vole taj objekat. On je simpatični svjedok vremena na ovom području", kaže za Klix.ba arhitekta Adnan Miralem, stručni savjetnik za prostorno uređenje u Općini Donji Vakuf i član Društva za zaštitu kulturno historijske baštine ovog grada na Vrbasu.

U ovom objektu je bilo raritetno zvono iz 1591. godine i pretpostavlja se da je vid ratnog plijena sa područja Koruške ili Venecije.

"Zvono se danas čuva u srednjovjekovnoj zbirci Zemaljskog muzeja u Sarajevu. Na jednom dokumentu iz 1889. godine piše da je zvono ustupljeno muzeju u zamjenu za 120 tadašnjih guldena koji će biti utrošeni u sanaciju objekta i postavljanje satnog mehanizma", dodaje naš sagovornik.

Sačuvan je podatak da Sahat-kula nije radila od 1917. godine da bi angažmanom tadašnjeg Zavoda za zaštitu spomenika obnovljena 1952. godine.

"Kraljem '70-tih godina prošlog vijeka Sahat-kula je iznova popravljena. Tada su ugrađeni električni satovi, a nakon ovog rata u kojem je oštećena i zapaljena, 2004. godine smo uspjeli ugraditi savremene digitalne satne mehanizme koji primaju digitalni satelitski signal tačnog vremena iz Frankfurta. Satovi su danas tačni i, u slučaju nestanka struje, automatski podešavaju", kaže Miralem.

Prije šest godina Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, Sahat-kula u Donjem Vakufu je proglašena nacionalnim spomenikom.

Urađen je i program sanacije koji zbog nedostatka novčanih sredstava još uvijek nije realiziran.