BiH
641

Saharski pijesak stigao u BiH, u Sarajevu padala prljava kiša

Piše: N. Jamaković
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U Sarajevu je sinoć i jutros padala prljava kiša te su se mnogi građani pitali o čemu je riječ. Klimatolozi imaju jednostavno objašnjenje, uzrok je saharski pijesak koji je stigao u našu zemlju.
Prljava kiša padala u Sarajevu (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Prljava kiša padala u Sarajevu (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Klimatolog Dženan Zulum iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda FBiH za Klix.ba pojašnjava da prljava kiša nije tako rijetka pojava te da se svake godine pojavljuje u našoj zemlji. "Riječ je o saharskom pijesku koji podigne vjetar i koji pređe preko Sredozemnog, a potom i Jadranskog mora te naiđe na frontu koja ga donese u naše krajeve. Tako se dešava da u našim krajevima pada prljava kiša", kazao je Zulum.

Dodaje kako se ta pojava može nerijetko primijetiti na Bjelašnici, gdje nekad bude prljav snijeg, iako je Bjelašnica daleko od bilo kakve industrijske zone ili nekog drugog izvora zagađenja. "Ta kiša zna biti žućkasta ili crvenkasta i nije nimalo neuobičajena na našim prostorima", zaključio je Zulum.

Saharski pijesak u vazduhu iznad BiH (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Saharski pijesak u vazduhu iznad BiH (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Kada je riječ o vremenu koje nas očekuje za vikend, Ismira Ahmović iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda ističe da će u subotu u većem dijelu zemlje biti pretežno oblačno sa kišom, dok se na jugu zemlje očekuje sunčano vrijeme. Jutarnje temperature u subotu će iznositi 4-8 stepeni, na jugu do 12, dok će se dnevne kretati od 10 do 17 stepeni. U nedjelju će biti slično vrijeme, ali bez padavina. Jutarnje temperature će biti 2-8 stepeni, na jugu do 12, a dnevne od 10 do 17 stepeni. Iduće sedmice se također očekuje pretežno oblačno vrijeme, s tim da će u nekim danima padati kiša, a u nekima ne. I za vikend i naredne sedmice očekuje se toplo vrijeme uprkos naoblačenju, a naročito od srijede.