BiH
0

Safet Softić: Traže se formalni razlozi za opstrukciju

FENA
Safet Softić
Safet Softić
Član Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Safet Softić kazao je Feni da izostanak tri delegata iz Kluba Srba u Domu naroda državnog parlamenta može biti uzrokom blokade svih državnih institucija - Parlamentarne skupštine, a shodno tome i funkcioniranja Vijeća ministara BiH.

"Da li će se Savez nezavisnih socijaldemokrata odlučiti za takvu blokadu institucija BiH zaista ne znam u ovom trenutku. Pretpostavljam da su to određeni testovi koje oni prave, kakva će biti reakcija međunarodne zajednice i javnosti prema ovom pitanju", kazao je Softić.

Traže se, dodao je on, neki formalni razlozi za takvu opstrukciju.

"U Domu naroda se evo našao formalni razlog u promjeni nekog člana Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e, tako da vjerujem da se razlozi uvijek mogu naći ako neko želi da vrši opstrukciju. Vidjet ćemo kakva će biti reakcija. Nismo sigurni da je SNSD krenuo s totalnom blokadom Parlamentarne skupštine BiH", kazao je Softić.

Iz SNSD-a je jučer najavljeno da delegati iz te stranke u Domu naroda parlamenta BiH neće učestvovati u radu zakazane sjednice dok se, kako je navedeno, ne ispoštuju principi koji su do sada važili u formiranju zajedničkih komisija parlamenta BiH.

U SNSD-u smatraju nedopustivim i neodgovornim od SDS-a da se uime Republike Srpske u zajedničku komisiju za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agancije BiH predloži i izabere poslanik SDA Sadik Ahmetović, a eliminira poslanik SNSD-a.