BiH
0

Safet Softić predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH

FENA
Safet Softić, Bošnjak iz Stranke demokratske akcije BiH (SDA), imenovan je na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH u Sarajevu za predsjedavajućeg ovog doma u narednom četvorogodišnjem mandatu.

Do njegovog izbora, današnju sjednicu vodio je dosadašnji predsjedavajući Muhamed Ibrahimović.

Za jednog od dva dopredsjedavajuća Predstavničkog doma danas je imenovan Marinko Čavara (HDZBiH) iz reda hrvatskog naroda.

Za drugog dopredsjedavajućeg iz reda srpskog naroda, Stranka za BiH bila je predložila Marka Vešovića, ali ova kandidatura je povučena pa će dopredsjedavajući Predstavničkog doma iz reda srpskog naroda biti naknadno imenovan.

Novoimenovani predsjedavajući Safet Softić u izjavi novinarima izrazio je nadu da će nova federalna vlast imati senzibiliteta za socijalne kategorije i boračku populaciju te za reformske procese u Federaciji, odnosno u BiH.

Softić je također kazao da će nova izvršna vlast Federacije biti formirana u najkraćem roku. On se nada da će Federacija BiH imati novu vladu i federalni budžet za ovu godinu do 31. marta, kada ističe odluka o privremenom finansiranju FBiH.