BiH
23

Safet Softić ponovno predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH

FENA
Safet Softić, kadar Stranke demokratske akcije (SDA), imenovan je danas za predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH na sjednici tog Doma u Sarajevu.

Osim poslaničkog kluba njegove stranke, koji ga je kandidirao a oficijelno predložila parlamentarna Komisija za izbor i imenovanja, u Domu s ukupno 98 poslanika su za imenovanje Safeta Softića glasala 63, dva su bila protiv a 15 je bilo uzdržano.

Po preuzimanju dužnosti Softić je zahvalio za podršku te izrazio nadu da će ostatak mandata do izbora u BiH proteći pod njegovim rukovodstvom "onako kako je to najbolje za Predstavnički dom".

Mjesto predsjedavajućeg u aktuelnom mandatu Predstavničkog doma bilo je upražnjeno otkako je Fehim Škaljić, član Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH, podnio neopozivu ostavku početkom januara.

Sjednice je od tada vodio dopredsjedavajući Tomo Vidović iz Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, povremeno i njegova stranačka koleginica Mira Grgić kao jedna od dvoje dopredsjedavajućih.

Safet Softić je i ranije, u prethodnom četvorogodišnjem mandatu Predstavničkog doma, obavljao dužnost predsjedavajućeg.

Članovi ovog Doma odobrili su danas još jedno imenovanje na oficijelni prijedlog parlamentarne Komisije za izbor i imenovanja.

Većinom glasova je podržano da sutkinja Mirjana Čučković bude članica, srpske nacionalnosti, u Vijeću Ustavnog suda FBiH za zaštitu vitalnog interesa.

Pravila nalažu da ovo imenovanje, da bi zaživjelo, mora odobriti i Dom naroda u Federalnom parlamentu.