BiH
0

Safet Softić: Islamska zajednica će do juna imati novi Ustav

Anadolija
Ustavna komisija Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZBiH) i Rijaset IZBiH usvojili su Nacrt Platforme za promjene Ustava Islamske zajednice, potvrdio je za agenciju Anadolija (AA) predsjednik Sabora IZBiH Safet Softić.

Nakon što je dobio podršku Rijaseta, Nacrt Platforme je upućen na javnu raspravu koja će trajati 15 dana, a najkasnije do 25. marta 2013. godine. Po okončanju javne rasprave, Rijaset će ovaj dokument, nakon što ga usvoji u konačnoj formi na narednoj sjednici, uputiti Saboru IZ na usvajanje.

''Ustavna komisija je na inicijativu reisu-l-uleme mr. Huseina ef. Kavazović, koji je obavio konsultacije sa jako velikim brojem stručnih ljudi unutar i izvan Zajednice, pripremio ovu Platformu. Ustavna komisija Sabora IZ je usvojila Platformu, kao i Rijaset na zadnjoj sjednici. Rijaset je donio odluku da se Platforma stavi na javnu raspravu u IZ tokom marta mjeseca. Ta rasprava će ubrzo otpočeti i mi ćemo u prvoj polovini aprila imati sjednicu Sabora IZBiH na kojoj će jedno od važnijih pitanja svakako biti usvajanje Platforme. Ako ona dobije podršku Sabora IZ u aprilu, onda bi Sabor donosio amandmane koji bi, također, išli u javnu raspravu. Tako bi juna 2013. godine dobili novi Ustav'', kazao je Softić za agenciju Anadolija.

Softić je za AA potvrdio da će novi Ustav IZBiH donijeti bitne izmjene u radu Islamske zajednice u BiH.

''Ono što bi bila važna promjena jeste strukturalna promjena organa IZBiH. Rijaset

ne bi bio više strukturiran u ovakvoj formi kao do sada. Došlo bi do formiranja nekoliko uprava unutar Rijaseta IZBiH. Muftije ne bi bile birane u sastav Rijaseta, već bi činile vijeće muftija i imali jasno utvrđene nadležnosti unutar IZBiH. Te bi promjene u Platformi unijele značajne novine unutar Zajednice'', tvrdi on.

Jačanje jedinstva

Platforma se bavi i odnosima Islamske zajednice u BiH sa zajednicama u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji i dijaspori.

''U odnosima IZBiH sa zajednicama u Hrvatskoj, Srbiji i Sloveniji, pa i dijaspori, u Platformi se naglašava pojačavanje organskog jedinstva cjelokupne zajednice. Daje je mogućnost da se Zajednica proširi i na neka druga područja itd. Cilj je uspostavljanje suštinskog jedinstva unutar ovih zajednica. Zanima me kako će proteći javna rasprava i koliko će se dobiti podrške za ovaj pravac koji je zacrtao reis Kavazović. Jer je iz njegovog programa i proizašla Platforma'', kazao je Softić.