Iračanin koji je sreću našao u Tuzli
0

FOTO / Safa Kamar: U BiH sam prvi put čuo za "bajramski party"

Piše: D. Brkić
Prije tri decenije Safa Kamar napustio je rodno mjesto u blizini Bagdada i otisnuo se ka Titovoj Jugoslaviji. Put ga je doveo u Beograd u kojem ostaje osam mjeseci, a onda se nenadano preselio u Tuzlu. Došao je u "slani grad" i ostao zauvijek.
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
"Namjeravao sam da upišem Elektrotehnički fakultet, ali sam morao polagati razliku predmeta, tako da sam se upisao na Tehnološki fakultet. Bila je to 1982. godina, a studij sam okončao 1996. godine", govori Safa Kamar, kojeg u Tuzli prozvaše Safet.

Iako, ima fakultetsku diplomu, Safa Kamar nikada nije radio u struci za koju se školovao. Od 1989. godine u tuzlanskom naselju Slatina ima obućarsku radnju.

"Nastavio sam porodičnu tradiciju, jer je moj djed bio opančar. Dok sam bio dječak iz škole sam odlazio k djedu i kod njega pekao zanat. Moram priznati kako sam oduvijek volio taj posao, a kroz rad u branši stekao sam veliki broj prijatelja", govori on.

Do 2004. godine nije išao u Irak, a onda je po nagovoru brata posjetio rodno mjesto koje se nalazi na pola puta od Bagdada ka Basri. Kaže kako je posljednji Bajram s porodicom proslavio davne 1981. godine kada je imao 17 godina.

Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
"Moj rahmetli otac nas je tada odveo na obalu rijeke, gdje smo popili šerbe i ručali. Sjećam se da je na okupu bila cijela familija, te da smo dobili prostor koji je bio ograđen. Taj Bajram mi je ostao zauvijek urezan u sjećanje i zbog toga fotografija koja je tada nastala uvijek je uz mene", sa sjetom priča Safa.

Potom je vrijedni tuzlanski obućar ispričao kakvi su običaji u Iraku u vrijema bajrama.

"Najprije nabavimo novu odjeću, jer se za bajram oblače potpuno nova odjela. Kupujemo odjeću i slažemo na jedno mjesto, te oblačimo kada za to dođe vrijeme. Prije bajram namaza običaj je da se ujutro okupa cijela porodica, pa se poslije toga odlazi na namaz. Najprije se okupa najmlađi član porodice, pa do najstarijeg. Najmlađi član je u džamiji uvijek do glave porodice. Ja sam uvijek bio desno od oca, jer nisam bio niti najstariji, niti najmlađi", kaže Kamar.

Omladina u Iraku poslije bajramskog ručka obično odlazi u parkove. Safa Kamar kaže kako se u našoj zemlji prvi put suočio sa izrazom "bajramski party", koji je uvriježen u posljednjih nekoliko godine.

Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
"Mi smo odlazili u parkove, gdje je za najmlađe bila postavljena vrteška ili ringišpil. Mogli su jahati na konjima i jesti razne vrste poslastica. Znalo se dogoditi da tokom dana park posjeti većina stanovnoštva", kaže naš sagovornik.

Kada je riječ o podjeli kurbanskog mesa, Safa Kamar, kaže kako nema velike razlike između BiH i Iraka. Jasno je propisano kome se dijeli jedna, druga i treće trećina kurbana.

"U Iraku je običaj da kurban bude crna ovca ili ovan. Međutim, tamo ima muslimana koji za kurban uzimaju samo ovna ili bika", zaključuje razgovor Safa Kamar, koji Kurban-bajram u Tuzli dočekuje i proslavlja u skladu s običajima koje je naučio u djetinjstvu kojeg je proveo u Iraku.