Slavko Jovičić
0

'Sadović za sve želi da okrivi Srbe'

SRNA
Ministar bezbjednosti BiH Tarik Sadović u izjavama u vezi sa zločinima u slučaju "Dobrovoljačka ulica" ispoljava nesmanjene tendencije Bošnjaka da za sve ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije okrive srpski narod, ocijenio je poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Slavko Jovičić.

"Za Dobrovoljačku nije kriv srpski narod, već Alija Izetbegović koji je, dvije godine prije povlačenja JNA iz BiH, naredio da svi, tada, muslimani napuste JNA. To je bio smišljen čin, koji na žalost još nije dobio epilog na Sudu BiH. Zato je sramotno da Sadović staje u odbranu pojedinaca, prevashodno iz reda njegovog naroda, za koje postoje dokazi, živi svjedoci i brojna dokumentacija da su počinili stravičan zaločin u Sarajevu", naglasio je Jovičić u izjavi Srni.

Komentarišući Sadovićev nalog Kancelariji za saradnju sa Interpolom BiH da kontaktira Glavnu kancelariju Interpola u Lionu i zatraži povlačenje potjernica protiv više osoba iz BiH koje su povezane sa slučajem "Dobrovoljačka", Jovičić je rekao da on u svakoj situaciji traži alibi kako bi za sve nedaće u ovoj, kako je rekao,  nesrećnoj i virtualnoj zemlji optužio srpski narod. 

"To ne može proći više nigdje, jer srpski političari su jasno prepoznali njegove namjere i sve ćemo učiniti da se njegove želje nikada ne ostvare", naglasio je Jovičić. 

Jovičić je rekao da Sadović sebe vidi ne kao ministra bezbjednosti, već kao vlasnika svih institucija bezbjednosti u BiH.

On je ocijenio neshvatljivim da ministar bezbjednosti  upada sam u svoju u zamku i da se tek sada "prisjeti" da Tužilaštvo BiH vodi predmet "Dobrovoljačka". 

"Ono što je porazno jeste činjenica  da je taj predmet, da su htjeli da procesuiraju odgovorne za ratne zločine, trebalo davno da bude završen. Naravno da Tužilaštvo nije ništa uradilo i to ne samo samo kada je u pitanju Dobrovoljačka, već i kada je u pitanju bilo koji ratni zločin nad Srbima u BiH", konstatovao je Jovičić.
Da je Tužilaštvo BiH, naglasio je Jovičić, htjelo da radi na tom predmetu, koje je imalo još 1997.  godine u svojim rukama, ono bi to i uradilo, a ne bi čekalo do ovih dana.

On je ocijenio da nije nikakvo iznenađenje što nevladine organizacije, a prvenstveno Savez logoraša RS ne vjeruju Tužilaštvo BiH, već su tražili da taj predmet preuzme Srbija, koja ima pravo na to i po međunarodnom pravu.

Ako SAD i Njemačka imaju pravo da na svom području vode procese protiv pojedinaca za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije, rekao je Jovičić, zašto onda ne bi Srbija vodila proces u kojem su stradali i ubijeni uglavnom državljani Srbije, pripadnici regularne JNA koja je još bila u funkciji.