BiH
0

Sadović: Spriječiti da puca kako ko stigne

FENA
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Tarik Sadović smatra da su masovna ubistva izvršena u Lipnici kod Tuzle i ove sedmice u Bihaću velika opomena i da to traži stručnu analizu, brz odgovor i bolju preventivnu aktivnost policije i sigurnosnih agencija.

Cilj je, dodao je on, smanjiti obim nelegalnog oružja kod građana i povećati kontrolu o tome kome se izdaje oružni list.

"Više se ne može tolerirati da puca kako ko stigne i tako ugrožava sigurnost ukućana, prolaznika, onih u gradskom saobraćaju i drugdje", kazao je ministar Sadović u intervjuu Radiju Federacije BiH.

On je rekao da je Ministarstvo sigurnosti BiH pripremilo zakone o oduzimanju nelegalnog oružja i njegovoj kontroli, ali neki političari iz Republike srpske smatraju da je to u nadležnosti entiteta, pa je neizvjesno hoće li ovi zakonski projekti imati podršku u domovima Parlmantarne skupštine BiH.

Upoređujući broj najtežih krivičnih djela u BiH s onima u zemljama Evropske unije, Sadović je rekao: "Mi u BiH godišnje imamo oko 60 ubistava, 50-tak silovanja, nekoliko desetaka teških krađa, i to nije više nego u nekoj od zemalja EU-a. Bitno je da otkrivamo veliki broj izvršilaca tih krivičnih djela i da ih privodimo pravdi", rekao je ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović.