BiH
0

Sadović se susreo s ambasadorom Japana

FENA
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar sigurnosti Tarik Sadović primio je danas u Sarajevu japanskog ambasadora Futao Motaia i potpredsjednika Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JiCA-e) Seiichi Nagatsuka sa saradnicima, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti.

Ministar Sadović je zahvalio Vladi Japana za pomoć koju je pružila Bosni i Hercegovini u poslijeratnom periodu i naglasio da je Ministarstvo sigurnosti BiH zainteresirano za "Program naučne i tehničke saradnje o pitanjima od globalnog značaja" koji provodi japanska Vlada u cilju prvenecije rizika od prirodnih i drugih nesreća.

U okviru ovog programa, Ministarstvo sigurnosti BiH bi slijedom prioriteta kandidovalo projekt za uspostavu operativno-komunikacijskog centra BiH-122 koji bi prikupljao sve informacije o prirodnim i drugim nesrećama, analizirao potencijalne opasnosti i rizike te sudjelovao u integrisanju oprativnih centara entiteta i Brčko Distrikta.

Drugi projekt bi se odnosio na finansijsku i ekspertnu pomoć u izradi procjene rizika i plana zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća u Bosni i Hercegovini, dok bi treći projekt obuhvatio izgradnju ljudskih resursa kroz magistarske i specijalističke studije koje provode Ministarstvo sigurnosti BiH i Fakultet političkih nauka iz Sarajeva.

Ambasador Motai i potpredsjednik JiCA-e Seiichi Nagatsuka su izrazili spremnost da podrže ove projekte, naglašavajući da znaju da je Bosna i Hercegovina, kao i Japan, sklona prirodnim nesrećama, poput zemljotresa, poplava i požara, saopćeno je.