BiH
0

Sadović: Rezultati u borbi protiv prekograničnog kriminala u BiH mogli bi biti bolji

FENA
"Rezultati u borbi prekograničnog kriminala bili bi u Bosni i Hercegovini znatno bolji da ne postoje prepreke izazvane kompleksnošću organizacije sigurnosnog sistema tj. nepostojanjem jedinstvene državne policijske strukture", riječi su ministra sigurnosti BiH, Tarika Sadovića.

Dobro je da Evropska unija insistira da BiH mora provesti reformu policije i uspostaviti jedinstvenu i efikasnu policijsku strukturu u skladu s evropskim standardima. Samo ona može biti garant sigurnosti njenih građana, ali i odgovorni partner zemljama regije i EU u stvaranju područja pravde slobode i sigurnosti.

To su riječi ministra sigurnosti BiH Tarika Sadovića na dvodnevnom ministarskom Forumu o pravdi i unutarnjim poslovima EU-zapadni Balkan, čiji rad je počeo u četvrtak na Brdu kod Kranja (Slovenija), uz učešće predstavnika država zapadnog Balkana, UNMIK-a, SECI-a, FRONTEX-a, EUROPOL-a i EUROJUST-a.

Govoreći o borbi protiv prekograničnog organiziranog kriminala, Sadović je naglasio da BiH čini značajne korake na svom putu integracije u EU. Do sada je ova zemlja, prema njegovim riječima, ostvarila značajan napredak u oblasti sigurnosti, upravljanja migracijama, azila i integriranog upravljanja granicom.

Posebno zadovoljstvo Sadović je iskazao zaključivanjem Strateškog sporazuma o suradnji s Europolom, stvaranjem preduvjeta za implementaciju i porastom broja policijskih oficira za vezu upućenih iz zemalja EU.

"Želim istaći svoje uvjerenje da će implementacija Konvencije o policijskoj suradnji u jugoistočnoj Evropi (koju je BiH ratificirala u aprilu 2007. godine), kao i trasformacija i proširenje ovlaštenja SECI centra u velikoj mjeri doprinijeti jačanju borbe protiv prekograničnog kriminala u regionu", kazao je ministar sigurnosti BiH.

On je naglasio da je BiH do sada zaključila 15 bilateralnih sporazuma o policijskoj suradnji te suradnji u zajedničkoj kontroli i nadzoru granica. Uskoro bit će zaključena još tri sporazuma, a 18 je inicirano.

Spomenuo je da se u posljednje vrijeme bilježe značajni rezultati u borbi protiv prekograničnog organiziranog kriminala, prije svega u borbi protiv prekograničnog trgovanja drogom i ljudima te krijumčarenja ljudi i robe.

Na kraju obraćanja Sadović je izrazio uvjerenje da uspješne operativne akcije doprinose stvaranju međusobnog povjerenja policijskih agencija zemalja regije, ali i pretvaranju principa razmjene podataka u princip "darovanja podataka“.

Teme današnjeg ministarskog foruma su jačanje borbe protiv organiziranog kriminala, unapređenje pravosudne suradnje, integrirano upravljanje granicama i sigurnosti dokumenata.