Pres-konferencija
0

Sadović o radu Ministarstva sigurnosti BiH u 2008.

FENA
Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine je u 2008. godini bilo predlagač 12 zakona, što je 20 posto ukupnog broja zakona koje donijelo Vijeće ministara, među kojima - Zakona o kontroli kretanja oružja i vojne opreme, Zakona o graničnoj kontroli, Zakona o programu zaštite svjedoka u BiH, te Okvirnog zakona o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća u BiH.

Osim zakonskih akata, ovo je ministarstvo sačinilo Strategiju za integrirano upravljanje državnom granicom i Strategiju u oblasti imigracije i azila, kao i akcione planove za njihovo provođenje, te Vijeću ministara BiH predložilo niz drugih akata, uključujući i 23 osnove za pregovaranje i zaključivanje međunarodnih sporazuma i više odluka, informacija, izvještaja i pravilnika.

Ovo je danas na pres-konferenciji u Sarajevu saopćio ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović, podsjećajući kako je u 2008. usvojen i Akcioni plan za borbu protiv trgovine ljudima, Strategija za suzbijanje i srječavanje zloupotrebe droge, Strategija rada na predmetima ratnih zločina i Plan civilno-vojne saradnje u slučaju odgovora na terorističke napade i saniranje posljedica u čijoj je izradi sudjelovalo Ministarstvo sigurnosti.

Kako je kazao Sadović, aktivnosti u protekloj godini karakterizira intenzivno djelovanje na planu međunarodne saradnje, kao i obaveza proisteklih iz procesa približavanja BiH evroatlantskim integracijama.

Među ostalim, u 2008. godini potpisani su međunarodni sporazumi s Danskom, Švajcarskom i Norveškom o olakšicama kod izdavanja viza, s Makedonijom o policijskoj saradnji, sa Švajcarskom, Makedonijom i Crnom Gorom o readmisiji, s NATO-om o olakšanju vitalnog civilnog prekograničnog transporta, sa Slovačkom o zaštiti tajnih podataka, kao i četiri prvedbena protkola uz Sporazum o saradnji u kontroli i nadzoru državne granice s Republikom Hrvatskom.

Ministar Sadović je nakon predstavljanja pokazatelja o radu odgovorio na brojna novinarska pitanja koja se odnose na tzv. "američku crnu listu" na kojoj se navodno nalaze imena onih koji se dovode u vezu s terorističkim aktivnostima, te medijske spekulacije o terorističkoj prijetnji u regiji, odnosno pitanja koja se tiču mogućnosti da BiH prihvati dvojicu članova tzv. "alžirske grupe" koje je američki sud oslobodio odgovornosti, te daljnih koraka usmjerenih na jačanje sigurnosti u okviru BiH.

Sadović je u tom kontekstu istaknuo kako u 2008. godini u BiH nije zabilježen nijedan akt međunarodnog terorizma, te podsjetio kako je, istovremeno, za krivično djelo unutarnjeg terorizma (kvalifikacija Tužiteljstva BiH) osumnjičeno nekoliko osoba, a radi se o postavljanju eksplozivne naprave u TC "Fis" Vitez.

Ministar sigurnosti BiH nije se mogao izjasniti u vezi s tzv. američkim crnom listom, navodeći kako nije informiran o tome da takva lista postoji, uz opasku da možda postoje u okviru američkih sigurnosnih službi.

U istom kontekstu, podsjetio je na UN-ovu tzv. konsolidiranu listu (UN-ovog Komiteta za borbu protiv terorizma) na kojoj su imena fizičkih i nazivi pravnih osoba koje se dovode u vezu s terorističkim aktivnostima. Podsjetio je, također, kako je djelovanje određenog broja pravnih osoba s te liste od 2004. godine zabranjeno u BiH, kao i nekoliko pojedinaca, mahom stranaca, kojima je u sklopu revizije oduzeto državljanstvo i koji ne borave u BiH.

Što se tiče prihvata preostalih pripadnika "alžirske grupe" koji su oslobođeni iz Guantanama, Sadović je naveo kako se radi o osobama koje imaju status stranaca, te gotovo da ne postoji zakonski osnov za njihovo prihvatanje u BiH.

Uz napomenu kako u vezi s tim postoji i više sudskih odluka, te da ne želi prejudicirati ishod tog slučaja, Sadović je kazao kako je moguće da Vijeće ministara prema Zakonu o kretanju stranaca i azilu eventualno donese odluku o njihovom prihvatu.

Ministar sigurnosti potcrtao je značaj uvezivanja "sigurnosnog prostora" unutar BiH i boljeg koordiniranja rada policijskih agencija, te ukazao na neophodnost izrade baza podataka kojima bi sve agencije za provedbu zakona imale jednak pristup.