BiH
0

Sadović: Nismo zadovoljni našim sistemom sigurnosti

FENA
Nismo zadovoljni našim sistemom sigurnosti. Čeka nas mukotrpan put izgradnje jedinstvenog, efikasnog i prilagodljivog sistema, a ne sumnjam da će nam Evropa pomoći da budemo dio evropske sigurnosne i odbrambene politike i politike proširenja kako bi ispunili Kopenhaške kriterije za članstvo i preuzeli svoje obaveze i odgovornosti za zajedničku budućnost.

To je ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Tarik Sadović kazao danas u uvodnom obraćanju učesnicima seminara „Evropska sigurnosna i odbrambena politika (ESDP) i Bosna i Hercegovina“, čiji rad se održava u Sarajevu u organizaciji Centra za sigurnosne studije (CSS) – BiH.

Sadović je naglasio da je za BiH ovo važna tema i izrazio uvjerenje da bi većina građana ove zemlje, poslije svega što su preživjeli, izabrala mir, stabilnost i sigurnost kao vlastite prioritete.

„Želim da vjerujem da je naša nesreća bila opomena i pouka Evropi. Rješavanje statusa Kosova bit će najozbiljniji test njene zrelosti i sposobnosti", istakao je.

Seminar o ESDP-u i BiH održava se uz podršku Vlade Republike Mađarske i Evropske unije radi upoznavanja predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti u BiH o razvoju zajedničke vanjske i sigurnosne politike EU, odnosno o njenom sigurnosnom i odbrambenom aspektu.

Mađarski ambasador u BiH Imre Varga podsjetio je da je BiH do kraja 2005.velikim koracima napredovala na reformskom putu čiji rezultat je i jučerašnje parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Naglasio je, nažalost, 2006. i 2007. ova zemlja se okrenula unutarnjim političkim nemirima, zbog čega je izgledalo da je reformski proces oslabljen i da je BiH zaboravila na evropsku integraciju.

„Sredinom 2007. došlo je do preokreta. Došao je novi visoki predstavnik koji je dao veliki impuls ovim procesima i unutar pola godine je došlo i do potpisivanja SAA“, kazao je Varga, dodajući da se „relativno zaostajanje BiH ne smatra dramatičnim, već se može nadoknaditi“. Ukazao je na sve prednosti Sporazuma s EU, od mogućeg proširenja novčane i tehničke pomoći i procesa carinske unije, do potpune liberalizacije komunikacije građana ove države s građanima EU.

„Sada je trenutak da BiH stane na svoje noge i zauvijek sebi osigura status ravnopravnog partnera u međunarodnim odnosima“, naglasio je ambasador Mađarske u BiH.

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Milorad Živković je naglasio da „kvalitetan bezbjednosni sistem stvaramo ne zbog EU nego zbog nas samih“ te dodao da „imamo pozicije koje su blizu standardima EU, zbog čega se treba nadati da će ova zemlja uskoro biti ravnopravan partner u tim integracijama“.

Ambasadorica BiH u Sjedinjenim Državama Bisera Turković je zaključila da je „naša sudbina“ Evropa i EU i „što prije to shvatimo i sve snage fokusiramo na to, a ne na prošlost, bit će bolje za nas same“.

Tema današnjeg seminara posebno je značajna u kontekstu evropskih integracija i kreiranja politike u BiH, imajući u vidu višegodišnje prisustvo elemenata ESDP-a kroz djelovanje Ureda specijalnog predstavnika EU, snaga EUFOR-a i Misije EUPM-a.

Predavači na seminaru su predstavnici Međunarodnog instituta za mirovna istraživanja iz Štokholma, EU Instituta za sigurnosne studije iz Pariza te Ženevskog centra za demokratsku kontrolu oružanih snaga.