BiH
0

Sadović: Nijedan od evropskih principa nije ugrađen u aktualnu reformu policije

FENA
Ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović ocijenio je da će entitetske i kantonalne policije raditi i ubuduće po svojim zakonima, imati vlastite budžete i biti pod kontrolom lokalnih političara.

U Sadovićevom saopćenju se navodi da će se parlamentarci sutra izjašnjavati o zakonima kojima je predviđeno da se Direkcija za koordinaciju policijskih tijela i agencije za policijsku podršku međusobno koordiniraju samo sa dvije državne policijske agencije SIPA i GPBiH.

Uspostavlja se Agencija za forenzičko ispitivanje i vještačenje, da bi zadovoljila oko pet posto potreba za forenzičkim poslovima koje iskazuju državne agencije.

Predviđeno je da se uspostavi nova Agencija za školovanje i stručno usavršavanje, premda bi bilo neuporedivo brže, jednostavnije i jeftinije objediniti resurse postojećih policijskih akademija u Sarajevu i Banjoj Luci, te školovati i obučavati kadrove za sve policijske agencije u BiH i privatni sigurnosni sektor.

Nema nikakvih garancija da će se nastaviti proces reformiranja policije. Oni koji tvrde suprotno treba da kažu ko garantuje drugu fazu, jer građani vide da se poslije četiri godine i dalje tapka u mjestu.

Čak ni odredbe važećeg Zakona o ministarstvima i odluke Vijeća ministara BiH nisu ugrađene u policijske zakone.

  • Reforma policije kojom se ništa ne mijenja je specijalitet domaće političke kuhinje, a odnedavno i evropski, ocijenio je u svom saopćenju za javnost ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović.