BiH
0

Sadović: Nijedan evropski princip nije ugrađen u reformu policije

FENA
Na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH ministri iz reda srpskog i hrvatskog naroda složno su preglasali bošnjačke ministre iz SDA, ali i ministra vanjskih poslova Svena Alkalaja, i ‘’utvrdili’’ nacrte zakona o ‘’reformi’’ policije, saopćeno je iz Kabineta ministra sigurnosti BiH Tarika Sadovića.

Čak su i dnevni red sjednice usvojili preglasavanjem, bez ijednog bošnjačkog glasa, suprotno Zakonu o Vijeću ministara i Poslovniku o radu.

Predsjedavajući Špirić je priznao i preuzeo odgovornost za kršenje propisa kojima se uređuje rad i odlučivanje u Vijeću ministara BiH, pravdajući to višim interesima.

Odlukom o imenovanju radne grupe za izradu Zakona o direkciji za koordinaciju policijskih tijela i o agencijama za podršku policijskoj strukturi, te Zakona o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture, precizno je utvrđeno da se o svim pitanjima odlučuje konsenzusom.

Radna grupa nije postigla konsenzus. Ako nema konsenzusa, nema zakona. Zašto je lični predstavnik Nikole Špirića i predsjednik radne grupe Sredoje Nović uputio radne verzije zakona Vijeću ministara, poznato je samo njima dvojici.

Očito je sve bilo dio razrađenog plana za promicanje stranačkih interesa.

Predsjedavajući Špirić je zatim protuzakonito predložio te radne verzije zakona kao svoje, iako to nije njegova nadležnost nego nadležnost Ministarstva sigurnosti.

Prethodni, usaglašeni plan za reformu policije, koji je Direkcija radila godinu dana, Špirić nikada nije htio da stavi na dnevni red Vijeća ministara, a ovaj neusaglašeni je stavio, potpuno svjestan pravnog nasilja koje čini.

Valjda je riječ o diktatu njegovog visokog predstavnika Milorada Dodika.

Prevarena je i Stranka za BiH, jer su iz zakona izbačene ključne odredbe na kojima je insistirala.

Stranka za BiH je potpuno pogrešno vjerovala da će novoformirana policijska tijela imati ingerencije nad svim lokalnim policijama kada se i ako se izvrši ustavna reforma.

Raspršila se i njihova maglovita nada da će nekada doći do jedinstvene policijske strukture na bazi tri principa Evropske komisije.

Nijedan evropski princip nije ugrađen u reformu policije.

Umjesto evropskih principa imamo ‘’zamazivanje očiju’’ građanima Bosne i Hercegovine.

Ako Parlamentarna skupština BiH kojim slučajem prihvati ovo ruglo od reforme u narednom periodu desit će se razgrađivanje postojećih državnih policijskih agencija koje će debelo plaćati građani BiH, saopćeno je.