SDA
0

Sadović ima sedam dana da podnese ostavku

SRNA
Predsjedništvo SDA na današnjoj sjednici donijelo je jednoglasnu odluku kojom poziva ministra bezbjednosti BiH Tarika Sadovića da podnese ostavku na ovu funkciju.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić izjavio je da Sadović ima rok od sedam dana da podnese ostavku i da je ova odluka donesena zbog određenih prigovora na Sadovićevu saradnju sa nekim institucijama BiH i međunarodne zajednice.

Tihić je demantovao navode da se iza ovoga krije direktna naredba OHR-a ili da je ostavka naručena od zamjenika visokog predstavnika u BiH Raffija Gregoriana i ambasadora SAD u BiH Charlesa Englisha.

"Moramo uvažiti ove ozbiljne prigovore. Radimo ono što je najbolje za BiH i SDA i normalno je, kada dođe do ovakve situacije, da se član naše stranke povuče u rezervni položaj, a ne da dolazi do konfrontacije", rekao je Tihić.

Tihić je dodao da SDA računa na Sadovića u budućnosti, kako na stranačkim, tako i na ostalim pozicijama u BiH.

Odgovarajući na pitanje novinara da li poziv Sadoviću da podnese ostavku ima veze sa njegovom bliskosti sa mudžahedinima, Tihić je rekao da ovo nema veze sa tim, niti sa bilo kojim pojedinačnim slučajem, nego je posljedica ocjene sveukupnog Sadovićevog rada na ovoj funkciji u proteke dvije-tri godine.

Član Predsjedništva SDA Mirsad Kebo rekao je da podržava odluku Predsjedništva stranke, istakavši da se njome ostavlja prostor za rješavanje problema u budućem periodu.
On je rekao da će, ukoliko Sadović ne podnese ostavku u propisanom roku, Predsjedništvo SDA donijeti o tome samostalnu odluku prema statutu stranke.

Kebo je, komentarišući spekulacije u medijima da bi on mogao biti novi ministar bezbjednosti, kratko odgovorio da o tome danas nije bilo riječi, ali da će, ako mu se ponudi ta pozicija, razmisliti.    

Sadović nije prisustvovao drugom dijelu sjednice kada su se članovi Predsjedništva izjasnili o ovom pitanju.

On je napustio sjednicu nakon prvog dijela i nije želio dati izjavu za medije.