BiH
0

Sadović: Cilj nam je izgraditi jedinstveni sistem sigurnosti

FENA
"Cilj nam je izgraditi jedinstveni sistem sigurnosti, bez obzira na to što se sada taj cilj čini prilično dalekim", kazao je ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović na sastanku u Sarajevu.

Sadović se u utorak sastao s voditeljima diplomatsko-konzularnih predstavništava akreditiranim u BiH kako bi ih upoznao s ostvarenim aktivnostima i prioritetima Ministarstva sigurnosti BiH te im predstavio sigurnosnu situaciju u našoj zemlji.

Sadović je u obraćanju kazao da je Ministarstvo sigurnosti osnovano prije četiri godine i da su u tom periodu zajedničkog rada savladane mnoge prepreke.

"Možda je najveća prepreka bilo međusobno nepovjerenje predstavnika različitih naroda, a kao posljedica i sumnja u mogućnost izgradnje jedinstvenog državnog ministarstva sigurnosti. Stvoren je zakonski okvir, osnovane su institucije i agencije za provođenje zakona. One rastu i razvijaju se", kazao je bh. ministar.

On je dodao podatak iz 2006. godine da je stanje sigurnosti u BiH zadovoljavajuće, a nivo kriminaliteta niži nego u mnogim zemljama. Naglasio je da lični i kolektivni osjećaj sigurnosti nije samo stvar statistike nego i percepcije, a percepcija se, prema njegovim riječima, može mijenjati ali ne nauštrb istine.

Sadović je pozvao "dobronamjerne predstavnike međunarodne zajednice" da shvate "kako je naše zajedničko čedo – Ministarstvo sigurnosti BiH – progledalo, prohodalo i progovorilo".

"Potrebni su nam pažnja i partnerstvo, a ne tutorstvo", poručio je.

Predstavnicima diplomatsko-konzularnog kora u BiH kazao je da prioritet daje unapređenju operativne sposobnosti i efikasnosti policijskih agencija i službi u ovom ministarstvu i jačanju saradnje s drugim agencijama za provođenje zakona.

Prioritetni su i kadrovsko popunjavanje, nabavka tehničkih sredstava i opreme, izrada zakonskih i podzakonskih akata iz djelokruga Ministarstva, nadzor nad provođenjem zakona, pregovaranje i potpisivanje međunarodnih ugovora o viznim olakšicama, policijskoj saradnji, readmisiji i zaštiti od prirodnih nesreća, kao i jačanje regionalne saradnje i saradnje s NATO-om, EU-om i SAD-om.

Sadović pri ovome nije spomenuo reformu policije, ali je naglasio da će ona, bude li postignut dogovor, postati ključni prioritet Ministarstva sigurnosti BiH.

"Ukoliko vi i vaše porodice poslije mnogo godina provedenih u BiH smatrate da niste ugroženi, onda vas molim da to kažete tamo gdje treba. Bolja slika o sigurnosnoj situaciji treba nam radi izgradnje povjerenja građana u agencije za provođenje zakona i kao pretpostavka napretka. Treba nam kao ambijent za strane investicije i razvoj turizma, a u krajnjem slučaju i za brojne reforme koje moramo provesti na putu u NATO i EU", dodao je Sadović obraćajući se predstavnicima diplomatsko-konzularnog kora u BiH.

Njihov odziv ovom susretu i prezentaciji se smatra njihovom željom da budu partneri ili pomagači u zajedničkom poslu i izgradnji stabilne, sigurne i prosperitetne BiH.

Predstavnicima diplomatsko-konzularnog kora u BiH predstavljene su i aktivnosti Granične policije BiH, Službe za poslove sa strancima i sektora za borbu protiv terorizma, organiziranog kriminala i zloupotrebe narkotika; civilne zaštite; zaštite tajnih podataka te međunarodne suradnje, kao i Državnog koordinatora za borbu protiv trgovine ljudima.