BiH
24

Sadiković: Nekada niste mogli ni pomisliti da se odluka Ustavnog suda ne sprovede

Piše: S. H.
Ćazim Sadiković/ Foto: Klix.ba/Arhiv
Ćazim Sadiković/ Foto: Klix.ba/Arhiv
Pravnik Ćazim Sadiković smatra kako je jedino rješenje za sprovođenje odluke Ustavnog suda BiH, ali i svih drugih oduka, reforma Ustava BiH. Bez toga je teško očekivati efikasniji pravni sistem, ali i općenito funkcionisanje države.

Ustavni sud BiH donio je odluku koja potvrđuje da zakonska odredba o proglašenju 9. januara kao Dana Republike Srpske nije u skladu sa Ustavom BiH. Shodno tome Narodna skupština RS-a ima rok od šest mjeseci da usaglasi Zakon o praznicima RS-a sa Ustavom BiH. Ipak, prema prvim reakcijama čelnika iz manjeg bh. entiteta, teško je očekivati da će odluka Ustavnog suda biti ispoštovana.

Politički vrh RS-a odluku Ustavnog suda BiH prokomentarisao je kao nezakonitu i politički motiviranu. Predsjednik RS-a je istakao kako će RS 9. januar nastaviti obilježavati kao Dan RS-a. Postavlja se pitanje šta će se desiti ukoliko Narodna skupština Republike Srpske ne uskladi zakonske odredbe sa Ustavom BiH.

"Teško je reći šta bi moglo uslijediti, međutim, sigurno je da je jedino rješenje za ovu državu reforma Ustava BiH. Samo na taj način dobit ćemo efikasniji pravni sistem. Trenutno stanje koje imamo je neprihvatljivo. Nekada jednostavno niste mogli ni pomisliti da ne ispoštujete odluku Ustavnog suda", ističe profesor Sadiković u razgovoru za Klix.ba.

Politički odnosi koje trenutno imamo na snazi u BiH, nakon ove presude Ustavnog suda BiH mogli bi još više produbiti krizu i usporiti funkcionisanje institucija u BiH.