BiH
309

Sadik Ahmetović, jedini bošnjački zastupnik iz RS u PSBiH: "Domovina" je postigla uspjeh

Piše: E. G.
Sadik Ahmetović (Foto: Klix.ba)
Sadik Ahmetović (Foto: Klix.ba)
Zahvaljujući podršci koju je koalicija "Domovina" imala na izborima 12. oktobra među povratničkom populacijom u bh. entitetu RS, Sadik Ahmetović, potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA), osvojio je zastupnički mandat u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

On će biti i jedini zastupnik Bošnjak iz RS-a u Zastupničkom domu. U prošlom sazivu državnog parlamenta nije bilo zastupnika iz druga dva naroda s područja RS, nego samo iz srpskog.

"Prethodni izborni ciklus je pokazao da je tada bila potpuna razjedinjenost probosanskih stranaka i za rezultat smo imali ništa, jer nijedna stranka nije dobila dovoljno glasova iz RS-a da uđe u državni parlament. Sama ideja 'Domovine' da ukkrupna probosansko glasačko tijelo je dala svoj rezultat. Ovim se ponovo stvara prilika da u državnom parlamentu, gdje se odlučuje o važnim državnim pitanjima, imamo glas i riječ Bošnjaka iz RS-a. Time pokazujemo da smo pobijedili ratne ciljeve Radovana Karadžića i da se ipak čuje i glas Bošnjaka iz tog dijela BiH", izjavio je Ahmetović za Klix.ba.

"Domovina" je postigla veliki uspjeh, kaže Ahmetović. Dodaje da je na prostoru istočne Bosne minimalno 85 posto povratničkog stanovništva s pravom glasa dalo podršku upravo njenim kandidatima.

Podrška "Domovini" znači i konačni početak rješavanja problema povratnika i ukidanje diskriminacije nad Bošnjacima i Hrvatima u tom entitetu, navodi naš sagovornik.

"Kada je u pitanju Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH moj glas će značiti da će u toj probosanskoj većini biti glas i iz drugog dijela BiH. To jeste simbolika, ali dakako i poruka onima koji su imali za cilj da taj glas bude ugašen", kaže Ahmetović.

U entitetskom parlamentu u RS-u "Domovina" će imati najmanje šest zastupnika. Čini se da bi upravo oni mogli odigrati značajnu ulogu u formiranju buduće vlasti u tom entitetu, odnosno da bi mogli značajno utjecati na cjelokupne odnose u tom dijelu BiH.

"Sam raspored snaga koje imamo trenutno u Banjoj Luci daje dovoljno prostora koaliciji 'Domovina' da bude politički faktor koji može bitno utjecati na procese, pogotovo na pozitivne procese koji se tiču povratnika, njihovih prava i svega onoga što su posljednje četiri i više godina imali kao problem. Nadam se da će 'Domovina' riješiti neka pitanja poput onoga što je nezamislivo u demokratskom svijetu, a to je da se djeci zabrani izučavanje maternjeg jezika i slično", kaže Ahmetović.

Osim toga, napominje da su povratnici diskriminirani i prilikom zapošljavanja u entitetske institucije i javna preduzeća te na mnoge druge način. Obećava da će "Domovina" raditi na otklanjanju diskriminacije i brojnih problema povratnika, ali i svih građana.