Sastanak Krišto - Staničić
0

"Sadašnje stanje u BiH je neprihvatljivo za Hrvate"

FENA
Predsjednica Federacije BiH i kandidatkinja HDZ-a BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Borjana Krišto razgovarala je danas u Sarajevu s ambasadorom Republike Hrvatske u BiH Tončijem Staničićem.

Tokom sastanka bilo je riječi o odnosima između BiH i Republike Hrvatske, predstojećim Općim izborima i nužnosti donošenja novog Ustava koji će osigurati istinsku ustavnu jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH.

Krišto je izjavila kako je raduje razvijanje prijateljskih odnosa sa susjedima, a posebno s Republikom Hrvatskom. Istaknula je kako je sadašnje stanje u BiH teško i neprihvatljivo za hrvatski narod te da je donošenje novog Ustava BiH nakon oktobarskih izbora neizbježno, jer će samo tako Hrvati ostvariti istinsku jednakopravnost s druga dva konstitutivna naroda.

Po njenom mišljenju samo tako uređena BiH bit će na pravom putu da postane dio Evrope i svijeta.

Ambasador Staničić je kazao kako se trenutna situacija u BiH hitno mora mijenjati, odnosno da će donošenje i provedba novog Ustava otvoriti sasvim novo poglavlje za hrvatski narod u BiH.

Budući da nakon predstojećih Općih izbora slijedi pregovarački proces o izmjenama Ustava, koji će izravno utjecati na položaj i jednakopravnost Hrvata, iznimno je važno da na predstojeće Opće izbore izađe što veći broj Hrvata i glasa za svog predstavnika. Zbog toga je i RH pozvala sve Hrvate iz BiH koji žive u Hrvatskoj da se registriraju i svakako izađu na izbore 3. oktobra, saopćeno je iz Ureda za informisanje HDZ-a BiH.