BiH
0

Sadam demantovao posjedovanje oružja za masovno uništenje

Klix.ba
U prvom ispitivanju nakon hapšenja, Sadam Husein je demantovao da je Irak posjedovao oružje za masovno uništenje, piše danas magazin "Time".

Citirajući američke obavještajne zvaničnike u Iraku, list navodi da je Husein izjavio kako su SAD izmislile postojanje oružja za masovno uništenje da bi imale razlog krenuti u rat protiv iraka. Na pitanje zašto onda nije dozvolio inspektorima UN ulazak u svoje objekte, bivši irački predsjednik rekao je kako nije želio da ulaze u predsjedničke prostorije i narušavaju njegovu privatnost, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Sadam Husein, koji je uhapšen u subotu naveče u skrovištu kod rodnog grada Tikrita, još se nalazi u zatvoru u Bagdadu i nije deportovan izvan Iraka, izjavio je član Vijeća za privremenu upravu Iraka Muafak el Rubai. Američka vojska potvrdila je da je Husein uhvaćen na osnovu informacija bliskog člana porodice, ali nije saopšteno o kome se radi. Američki zvaničnici su saopštili kako još nisu odlučili šta će uraditi sa Sadamom Huseinom, a iz iračkog Vijeća za privremenu upravu najavljeno je da će Sadamu biti javno suđeno u Iraku. Američka organizacija za zaštitu ljudskih prava "Human Rights Watch" upozorila je da suđenje ne bi smjelo biti politička predstava, već nepristan sudski proces. Australski premijer Džon Hauard danas je javno zatražio smrtnu kaznu za Sadama Huseina.

Američki predsjednik George Bush sinoć se obratio naciji povodom hapšenja Sadama Huseina, ocijenivši da je hapšenje bilo ključno za razvoj slobodnog Iraka. Američkoj naciji Bush je poručio da Sadamovo hapšenje ne znači kraj nasilja u Iraku i naglasio da će oni koji i dalje ubijaju nedužne širom Iraka biti poraženi. Svjetski čelnici nepodijeljeno su pozdravili hapšenje Sadama Huseina, konstatujući kako bi to trebalo biti novi poticaj uspostavi mira i stabilnosti u Iraku. Generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Kofi Anan izjavio je da hapšenje otvara veće mogućnosti za održanje mira u Iraku. NATO i EU su ocijenili da će hapšenje bivšeg iračkog lidera oslabiti terorističke napade na koalicione snage i iračko stanovništvo. Vlasti većine arapskih i islamskih zemalja pozdravile su hapšenje, ali smatraju da je sada najvažnije da vlast u zemlji preuzmu Iračani, a strane snage napuste Irak.