Emina Kečo-Isaković
0

"Sada je najvažnije da BiH provede presudu suda u Strasbourgu"

FENA
Kada je riječ o poštivanju ljudskih prava i sloboda, Bosna i Hercegovina relativno dobro kotira. Mi se kritičnije odnosimo prema sebi, nego drugi prema nama, izjavila je šefica Misije BiH u UN-a u Ženevi ambasadorica Emina Kečo-Isaković u intervjuu Radiju Federacije BiH.

Ona napominje da je u februaru ove godine u Vijeću za ljudska prava UN-a u Ženevi razmatran univerzalni pregled tih prava u našoj zemlji, koji se vrši jednom u pet godina.

"Prilikom tog razmatranja dobili smo 125 prigovora, što i nije tako loše kad se zna da je Slovenija imala 105 prigovora, Njemačka 88, a Norveška 84 prigovora. Nama su zapravo upućene preporuke da u oblasti ljudskih prava ukupna situacija bude još bolja", navela je Kečo-Isaković.

Istaknula je da je za BiH, koja je od 2007. godine punopravna članica Vijeća za ljudska prava UN-a, sada najvažnije da se promjenama u Ustavu stvore uvjeti za provođenje presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu "Sejdić-Finci".

Odgovarajući na pitanje o angažiranju UNHCR-a u BiH, ambasadorica Kečo-Isaković je rekla kako "mi više nismo toliko u fokusu Komesarijata za izbjeglice jer su neki drugi s pravom prioritetniji".

"Međutim, važno je reći da imamo pravo još tri godine koristiti fondove za povratak izbjeglih i protjeranih", objasnila je šefica Misije BiH u UN u Ženevi.