Milorad Dodik
0

Sada je jasno da Karadžić nije bio u RS-u

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Predsjednik Vlade RS-a Milorad Dodik kazao je da je hapšenjem Radovana Karadžića u Srbiji sada postalo jasno da on nije bio u RS-u.

"Svi oni koji su to godinama tvrdili, vršeći na RS pritisak i kažnjavajući je, mogli su da vide da RS nije ni mogla da ga uhapsi, jer on nije bio ovdje“, rekao je u utorak Dodik.

Ponovio je stav RS-a da svi koji su optuženi za ratne zločine pred Haškim tribunalom treba da odgovaraju, ističući da je i hapšenje Radovana Karadžića na tom fonu i sigurno rasterećuje odnose vezane za poziciju RS-a.

On je još dodao da je hapšenje Radovana Karadžića obaveza koju Srbija ima prema Haškom tribunalu i da su organi vlasti u Srbiji to uradili na dobar način, čime je Srbija sebi otvorila vrata prema evropskim integracijama, što i treba da bude njen primaran cilj.

Premijer RS-a navodi da je hapšenjem Radovana Karadžića skinut s dnevnog reda pritisak koji je prema vlasti RS-a vršen godinama.

"Ne treba očekivati da, kako su to već neki saopštili nakon vijesti o njegovom hapšenju, da se preko ovog hapšenja obračunaju s RS, jer Karadžić ima pojedinačnu odgovornost", rekao je Dodik i izrazio želju da se sve ovo brzo završi, da RS može da se posveti nekim drugim stvarima.

Istaknuo je da RS nije nastala djelovanjem jednog pojedinca pa ni samog Radovana Karadžića, a oni koji su u ime RS-a činili ono što nije bilo dozvoljeno pred zakonom, neka odgovaraju pred Haškim ili nekim drugim sudom.