Konferencija u State Departmentu
0

SAD zahvalne zbog brze rekacije policije u Sarajevu

FENA
Glasnogovornica američkog State Departmenta Victoria Nuland u petak je izrazila zahvalnost bosanskohercegovačkoj policiji zbog brze reakcije kojom je zaustavljen teroristički napad na Američku ambasadu u Sarajevu, koji je izveo 23-godišnji Mevlid Jašarević iz Novog Pazara u Srbiji.

Napadač Jašarević s ulice je pucao automatskom puškom AK-47 na kompleks ambasade SAD-a u naselju Marindvor, pri čemu je ranjen jedan policajac zadužen za čuvanje zgrade. U intervenciji policije i specijalnih snaga, Jašarević je neutraliziran hicem iz snajpera i s nastrijelnom ranom natkoljenice prebačen u bolnicu.

Nuland je na brifingu za novinare u State Departmentu kazala da je "nekoliko metaka pogodilo vanjski zid ambasade, ali je sve osoblje ambasade sigurno". Ona je dodala da je ranjen policijac zadužen za zaštitu ambasade. Ambasador Patrick Moon izrazio je svoju zahvalnost za brz odgovor policije.

"Naše misli i molitve su u ovome su trenutku s onima koji su rizikovali svoje živote kako bi zaštitili ambasadu", rekla je Nuland novinarima.