BiH
0

SAD se ponovo okreće zemljama Balkana

FENA
S dolaskom nove administracije vanjska politika Sjedinjenih Država se ponovo okreće zemljama Balkana, uključujući Bosnu i Hercegovinu, izjavio je u ponedjeljak za Fenu visoki diplomatski izvor blizak Ministarstvu vanjskih poslova BiH.

"U tom smisli oni postaju više zainteresirani za sve zemlje zapadnog Balkana, što praktično znači da će se njihova saradnja s BiH u narednom periodu intenzivirati, iako je i dosad bila na veoma visokom nivou", kazao je ovaj izvor, koji je insistirao na anonimnosti.

Za sada nema naznaka o tome da li će se američka vlada konkretno angažirati na nekim važnim projektima za BiH, kao što je reforma Ustava, dok je Kongres SAD-a o tome 12. maja usvojio Rezoluciju 171.

"Oni prepuštaju BiH da to pitanje riješe njene unutarnje političke snage. Za sada nema konkretnih informacija o uključenju same vlade SAD-a u ovo pitanje. Također, u ovom trenutku američka administracija nema namjeru za imenovanje specijalnog izaslanika za BiH", rekao je ovaj diplomatski izvor.

Međutim, održava se niz posjeta na visokom novou između dviju zemalja. Potpredsjednik SAD-a Joe Biden posjetio je BiH 19. maja, dok će visoka delegacija BiH posjetiti SAD u narednom periodu, o čemu će se nešto više znati kasnije.

Uskoro predstoji i Generalna skupština UN-a na kojoj BiH želi ostvariti svoj cilj da postane nestalna članica Vijeća sigurnosti u mandatu 2010/2011. godine, što će biti veliki izazov za BiH jer se radi o članstvu u najvišem međunarodnom tijelu koje je direktno ovlašteno za rješavanje svjetskih problema.

Međutim, u ovom trenutku SAD se nisu izjasnile o tome i "ne možemo reći da imamo njihovu podršku", kazao je on.

Sa druge strane, BiH ima izrazitu američku podršku u procesu pripstupanja NATO-u.

"Konkretno, za dobijanje statusa MAP (Akcioni plan za članstvo) na ministarskom sastanku u decembru, vidjet će se u narednom periodu da li su oni za to da se BiH pusti u MAP, ali je njihova podrška našem pristupanju u NATO izrazita, što možda smatraju svojim prioritetom u odnosima sa BiH", rekao je Feni visoki diplomatski izvor blizak MVP-u BiH.