Podrška BiH je neupitna
0

SAD se ograđuju od Montgomeryjevih ispada

FENA
Philip J. Crowley
Philip J. Crowley
Američki State Department je u ponedjeljak, reagirajući na sporne izjave bivšeg ambasadora SAD-a u Bugarskoj, Hrvatskoj i Srbiji Williama Montgomeryja o neizbježnom raspadu Bosne i Hercegovine, ponovo izrazio snažnu podršku punoj integraciji BiH u NATO i Evropsku uniju.

Na traženje da komentira Montgomeryjevo predviđanje raspada BiH, glasnogovornik State Departmenta Philip Crowley odgovorio je neizravno, izbjegavši spomenuti Montgomeryja, rekavši kako je državna tajnica Hillary Clinton tokom nedavne posjete Sarajevu potvrdila snažnu američku podršku integraciji BiH u NATO i EU.

"Mi smo bili značajno angažirani s evropskim partnerima, te imali puno, puno razgovora, i posjeta državne tajnice, njenog zamjenika i drugih. Nastojimo BiH pomaknuti do tačke u kojoj je u potpunosti integrirana, i kao država, a zatim u Evropi", rekao je Crowley.

Naglasio je kako SAD podržava ulazak BiH u NATO, te se nada da će postati punopravna članica Evropske unije.

"Podržavamo proces u kojem BiH ima mogućnost ulaska u NATO, i ne predviđamo njezin kraj već se nadamo da će BiH napredovati i postati punopravna članica EU-a", rekao je Crowley na dnevnom brifingu za novinare.

Dužnosnik State Departmenta je ranije u izjavi za Hinu u Washingtonu kazao kako je riječ stajalištu privatnog građanina, a ne američkog dužnosnika. "Montgomery je privatni građanin koji ima pravo na svoje mišljenje", izjavio je.

Montgomery je proteklog vikenda kazao kako je BiH i 15 godina nakon rata problematična država u kojoj nijedan važniji problem nije riješen, te da je stoga realno razmišljati o njezinoj podjeli, a "jedno od mogućih rješenja je otcjepljenje Republike srpske i mirna disolucija zemlje".

Rekavši da većina Srba i Hrvata ne osjeća BiH kao svoju zemlju i ne žele u njoj živjeti, pozvao je Bošnjake da "počnu razmišljati o alternativi".

Na Montgomeryjeve izjave reagirala je američka ambasada u BiH, istaknuvši da taj bivši diplomata ne govori u ime vlade SAD-a. "Naša pozicija u BiH dobro je poznata i nepromijenjena. SAD u cijelosti podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH", saopćilo je američka ambasada.

Bivšeg američkog ambasadora Montgomeryja pratili su brojni skandali tokom mandata u jugoistočnoj Evropi, posebno vezani uz suprugu Lynn i njeno privlačenje pažnje medija, pa mu je posljednji mandat u Beogradu State Department skratio za devet mjeseci.