Potpisan sporazum
0

SAD pomažu BiH u uklanjanju viška naoružanja i municije

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Ministar odbrane BiH Selmo Cikotić i američki ambasador u BiH Patrick Moon potpisali su danas u Sarajevu Tehnički sporazum između Vijeća ministara BiH i State Departmenta SAD-a za pomoć u uništavanju viškova naoružanja i municije.

Sporazumom je predviđeno da vlada SAD-a u prvoj godini izdvoji 1,1 milion dolara, a očekuju se dodatna sredstva u budućnosti. U prvoj fazi projekta pristupit će se identifikaciji i klasifikaciji svih opasnih viškova, nakon čega se planira pristupiti uništavanju na ekološki prihvatljiv način. Ukupno bi ovim projektom moglo biti obuhvaćeno 20.000 tona nesigurne i neperspektivne municije i minsko-eksplozivnih sredstava, te oko 120.000 komada različitog lakog naoružanja.

Ambasador Moon je u obraćanju nakon svečanog potpisivanja kazao da potpisivanje ovog sporazuma predstavlja simbol trajnog partnerstva između BiH i SAD-a.

Po njegovim riječima, hiljade tona viška naoružanja i municije jedan su od najvećih problema s kojima se suočava BiH. Veliki dio tih zaliha je zastario i opasan je, a njihovo čuvanje zahtijeva značajna sredstva i materijal.

Vlada SAD-a će sada pomoći Ministarstvu odbrane BiH u uništavanju ovog viška, radeći pritom na najvišem nivou odgovornosti i transparentnosti, kazao je Moon.

On je, također, ukazao i na to da je uklanjanje viška naoružanja i municije jedna od obaveza BiH za dobijanje NATO-ovog Akcionog plana za članstvo (MAP).

Ministar Cikotić je ukazao da će ovaj projekt učiniti BiH sigurnijom, ali i da će BiH postati kredibilniji partner u smislu ispunjavanja međunarodnih obaveza.

Uklanjanje velikog viška naoružanja i municije će također značiti poboljšanje sigurnog ambijenta za sve građane BiH, jer su ta skladišta distribuirana širom BiH, kaže Cikotić.