Ambasador Patrick Moon
0

"SAD pomažu BiH, ali domaće vlasti moraju voditi zemlju"

FENA
Patrick Moon (Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis)
Patrick Moon (Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis)
Sjedinjene Američke Države već su 15 godina predane suverenoj, stabilnoj, mirnoj i prosperitetnoj BiH, a to i dalje ostaje naša politika, istakao je danas novi američki ambasador u BiH Patrick Moon, koji je u našu zemlju stigao 12. septembra.
Patrick Moon (Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis)
Patrick Moon (Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis)
Moon je na pres-konferenciji u Sarajevu ocijenio da je najdjelotvorniji način da BiH ostvari ove ciljeve da joj se pomogne u integraciji u EU i NATO, te ističe da predanost SAD-a Bosni i Hercegovini i njenom napretku i dalje ostaje čvrsta.

Jedan od vidljivih znakova ove posvećenosti je, kako je naveo, i nova zgrada američke ambasade u Sarajevu, koja bi uskoro trebala da bude otvorena i za koju ambasador Moon kaže da je osma najveća ambasada SAD-a u Evropi.

Osvrnuo se i na predstojeće oktobarske izbore u BiH, ocijenivši ih iznimno važnim za demokratski napredak BiH, ističući da će nova vlast imati veoma važan zadatak, a to je da dalje vodi BiH prema EU i NATO-u.

Ambasador Moon naglašava da SAD ostaju predane da pomognu našoj zemlji na ovom putu, ali naglašava da oni ne mogu uraditi posao umjesto domaćih vlasti.

Kada je u pitanju status BiH u Akcionom planu za članstvo (MAP) u NATO-u, američki ambasador u BiH napominje da što prije treba riješiti pitanje vojne imovine. Smatra da je na tom planu urađeno malo te da će to biti zadatak za nove vlasti nakon izbora.

Moon je rekao i da SAD podržavaju Dejtonski sporazum, ali da je jasno da su nužne određene promjene ustava da bi zemlja mogla napredovati dalje prema članstvu u EU.

-Nije pitanje da li bi trebalo biti ovih izmjena, nego kakvih, ističe ambasador Moon, naglasivši da se od novih vlasti očekuje da preuzmu odgovornost za ovo pitanje.

SAD mogu davati prijedloge i pomoći u ovom procesu, ali je na bh. liderima da dogovore paket ustavnih reformi, dodao je.

Novi američki ambasador komentirao je i usvajanje zakona o državnoj imovini u Narodnoj skupštini RS-a, ocijenivši to unilateralnim potezom koji je potkopao nastojanje da se dođe do rješenja za pitanje državne imovine.

Rješavanje ovog pitanja je preduvjet za članstvo u NATO-u i EU i ovakvi potezi ne pomažu da se riješe ova pitanja, upozorio je ambasador Moon, dodajući da oni također prolongiraju i ispunjavanje pet plus dva uvjeta za zatvaranje OHR-a.

Govoreći o saradnji u borbi protiv terorizma, on je ustvrdio da SAD i vlasti BiH imaju dobru saradnju na ovom planu i zajednički interes u borbi protiv terorizma te je izrazio nadu da će ta saradnja biti i nastavljena.

Ambasador Moon kaže da je on prvi američki ambasador koji je u BiH došao s cijelom porodicom i da će iskoristiti svoje iskustvo koje ima u regionu i brojnim organizacijama da pomogne BiH na njenom putu prema evropskim i evroatlantskim strukturama.

Također, uvjeren je da će se pozitivni i uspješni odnosi između dvije zemlje nastaviti razvijati i u budućnosti.