Kacin o posjeti Hillary Clinton
0

"SAD podržavaju BiH i nikakvo otcjepljenje ne dolazi u obzir"

FENA
Jelko Kacin
Jelko Kacin
Cilj američke i evropske vanjske politike prema zapadnom Balkanu je uvijek bio isti: stabilizacija regiona i podrška reformskim snagama koje će omogućiti svim zemljama regiona članstvo u Evropskoj uniji, izjavio je danas, uoči posjete američke državne sekretarke Hillary Clinton, nakon njene balkanske turneje, zamjenik predsjedavajućeg Delegacije Evropskog parlamenta za odnose s Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Srbijom, Crnom Gorom i Kosovom Jelko Kacin.

"Iskustvo okončanja rata u BiH i organizacija dejtonskih pregovora govore nam da je američko angažiranje u ovom domenu bilo i ostalo ključno. Danas je Evropa ta koja nosi veći dio odgovornosti za pružanje pomoći državama zapadnog Balkana za napredak ka EU, prije svega BiH i Kosovu. Vizna liberalizacija predstavlja jedan od glavnih primjera te politike", navodi Kacin.

Kada je u pitanju posjeta Hillary Clinton, Kacin je ocijenio da je ona bila na izvjestan način kompleksna, a činjenica da je započela turneju u Sarajevu nije slučajna.

Tokom sastanaka u Beogradu, koji su uslijedili nakon Sarajeva, Clinton je posebnu pažnju posvetila situaciji u BiH i odnosu Beograda prema Banjoj Luci i Sarajevu.

"Stav koji je ona prenijela je da je na SAD-u i EU da pomognu i ohrabre dijalog svih strana u BiH, ali da samo bh. lideri mogu napraviti proboj i postignu kompromis oko budućeg razvoja njihove države. Također, Clinton je istakla da SAD podržava BiH kao demokratsku i multietničku državu, te da nikakva secesija ne dolazi u obzir. To su stavovi u kojima EU i SAD imaju jasan i čvrst konsenzus, koji se neće mijenjati", poručio je Kacin.

On upozorava da BiH trenutno nije funkcionalna država koja je u stanju otpočeti pregovore s Bruxellesom o članstvu. Da bi se ova situacija prevazišla, potreban je napor i politički kompromis kako bi se od zajedničkih institucija napravio legitiman i funkcionalan partner koji može voditi te pregovore.

"Podsjetit ću da je jedna od glavnih tema pregovora poglavlje o poljoprivredi, koje trenutno ne bi moglo ni da se otvori jer BiH nema ministarstvo poljoprivrede na državnom nivou. Također je potrebno više uraditi na području pravosuđa. Hrvatska, koja je pred članstvom u EU, nije uspjela zatvoriti poglavlje o pravosuđu. Dakle, odgovornost za stvaranje modernih i funkcionalnih institucija leži na novoizabranim liderima, i to niko ne može preuzeti umjesto njih", kazao je Kacin.