Alexander Vershbow
0

"SAD opredjeljene za BiH"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Pomoćnik državnog sekretara za odbranu Sjedinjenih Američkih Država, ambasador Alexander Vershbow izjavio je danas u Sarajevu da njegova zemlja podržava suverenitet, sigurnost i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

"SAD je čvrsto opredijeljen za suverenitet, sigurnost i teritorijalni integritet BiH, istaknuo je Vershbow u izjavi datoj u pauzi ministarskog sastanka zemalja-članica Američko-jadranske povelje, podsjećajući na riječi potpredsjednika SAD-a Josepha Bidena koji je tokom posjete našoj zemlji kazao: "Vratili smo se i ostajemo".

Podsjetio je da je misija Američko-jadranske povelje posvećena jačanju regionalne saradnje, stabilnosti i sigurnosti zemalja jugoistočne Evrope i njihovoj pripremi za članstvo u evroatlantskim integracijama.

Ambasador Vershbow potcrtao je odlučnost SAD-a da podrži politiku "otvorenih vrata" kada je riječ o prijemu u članstvo NATO-a demokratskih zemalja koje dijele iste vrijednosti i mogu doprinijeti ciljevima Alijanse.

U tom kontekstu, potvrdio je američku spremnost da podrži prijem Bosne i Hercegovine i Crne Gore u program MAP (Membership Action Plan), kao korak koji vodi punopravnom članstvu u NATO-u te pridruživanje Alijansi, Makedonije čim se razriješi spor o nazivu te zemlje.

Visoki američki zvaničnik pozdravio je prisustvo predstavnika Slovenije i Srbije u statusu zemlje gosta i posmatrača na ministarskom sastanku Američko-jadranske povelje, ocijenivši to značajnim za promoviranje i jačanje regionalne saradnje.

Istaknuo je, također, da će SAD podržati provedbu plana aktivnosti koji će biti utvrđen na sastanku zemalja-članica Američko-jadranske povelje.

Ministar odbrane BiH Selmo Cikotić izjavio je da ministarski sastanak, kojem je domaćin BiH, reflektira sve viši stepen međuzavisnosti zemalja u regionu i na globalnom nivou.

"Veliki napori koji su učinjeni unutar BiH zahtijevaju viši stepen integracije s neposrednim susjedima, regionom i s evroatlantskom porodicom progresivnih zemalja u čijem sastavu vidimo našu budućnost", kazao je Cikotić.

Ocijenio je značajnim da region sazrijeva u uvjerenju i shvatanju da je uspjeh svake zemlje u regionu, uspjeh regiona u cjelini, uz napomenu da je tokom spomenutog sastanka izražen visoki stepen razumijevanja u domenu institucionalne saradnje, a radi efikasnijeg korištenja resursa i kapaciteta kojima zemlje regiona raspolažu.

Održavanje ministarskog sastanka Američko-jadranske povelje pozdravio je ministar odbrane Republike Srbije Dragan Šutanovac koji je uime zemlje-posmatrača na ovom skupu kazao da je dobrodošla svaka inicijativa koja doprinosi stabilnosti i jačanju povjerenja i saradnje u regionu.

"Srbija dijeli gotovo istovjetne izazove, rizike i prijetnje kakve imaju i sve zemlje regiona i ubijeđeni smo da samo u zajedničkoj saradnji razumijevanju i dijalogu možemo doći do konačnih rješenja", poručio je Šutanovac, izražavajući potporu nastojanjima Bosne i Hercegovine i Crne Gore na putu ka punopravnom članstvu u NATO-u.

Američko-jadranska povelja formalno je utemeljena 2.maja 2003., kada su ministri vanjskih poslova SAD-a, Albanije, Hrvatske i Makedonije u Tirani potpisali zajednički dokument radi jačanja sigurnosti i stabilnosti u regionu jugoistočne Evrope.

Bosna i Hercegovina je zajedno s Crnom Gorom pristupila Američko-jadranskoj povelji u decembru 2008. i trenutno predsjedava ovim regionalnim forumom.