WikiLeaks otkriva
0

SAD od reisa Cerića tražile da ne koristi riječ genocid

SRNA
Bivši ambasador SAD u BiH Charles English zatražio je od poglavara Islamske zajednice u BiH reisa Mustafe Cerića da prestane da koristi riječ genocid.

U depeši od 12. januara 2009. godine, koju je objavio internet sajt WikiLeaks, navodi se da je reis Cerić pozvan da riječ genocid ne koristi u svjetlu nedavnih antisemitskih incidenata u BiH, koji su urađeni zbog događaja u Gazi, pišu "Nezavisne novine" u sutrašnjem broju.

Ambasador English je nazvao reisa Cerića 12. januara da bi protestovao protiv njegovog označavanja događaja u Gazi kao pitanje genocida. 

Cerić je tokom razgovora izbjegavao davati razloge što koristi termin genocid, pri tom navodeći jak osjećaj koji su slike iz tog dijela svijeta ostavile na njega.

"Američka ambasada je razgovarala s Jevrejskom zajednicom o njihovoj zabrinutosti zbog javnog mjenja u BiH i direktno je potvrdila naše sopstveno nezadovoljstvo i protivljenje reisovoj pogrešnoj ocjeni događaja i označavanjem ga genocidom", ističe se u depeši.

U depeši se navodi da je odgovor Jevrejske zajednice u BiH bio odmjeren i korektan, a saopštenja Islamske zajednice neodgovorna.

"Visoki zvaničnik SDA i član parlamenta Bakir Izetbegović povezao je scene iz Gaze s ratnim scenama u Sarajavu, naglasivši da je vrijeme za iznošenje istine i osuđivanje lošeg ponašanja Izraela. Iako nije direktno prešao granicu izjednačavanja Jevreja s nacistima ili označavajući ih nosiocima genocida, on je indirektno uporedio akcije Izraelaca sa Srbima i dodatno je podjario etničko i religiozno nepovjerenje", zaključuje se u depeši koju je napisao ambasador English.