Američki ambasador Moon
0

"SAD nemaju stav o tome koje bi stranke trebale biti u koaliciji"

FENA
Ambasador Patrick Moon (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Ambasador Patrick Moon (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Ambasador SAD-a u BiH Patrick Moon izjavio je danas u Mostaru kako Sjedinjene Američke Države (SAD) nemaju stav o tome koje stranke bi, a koje ne bi trebale biti u koaliciji.

Želimo da bude formirana što jača koalicija koja u svom planu ima reforme koje će zemlju povesti naprijed ka integraciji u Evropu, izjavio je Moon, koji se danas sastao s čelnicima Narodne stranke Radom za boljitak Mladenom i Jerkom Ivankovićem-Lijanovićem i predsjednikom HSP-a BiH Zvonkom Jurišićem.

Na pitanje novinara može li se nešto zaključiti iz toga što se ambasador Moon danas nije sastao s čelnicima dva HDZ-a, Moon je kazao kako se na svojim prethodnim putovanjima sastao s predstavnicima oba HDZ-a, a da je ovaj put iskoristio priliku da se sastane s liderima spomenute dvije stranke.

Na pitanje boji li se mogućih blokada ukoliko se vlast formira bez stranaka koje imaju najveću podršku hrvatskog naroda u BiH, veleposlanik Moon je kazao kako vlada SAD-a daje čvrstu podršku pravima Hrvata u BiH.

Moon je kazao kako se BiH suočava sa značajnim izazovima, a da se politički lideri moraju sastati i pozabaviti izazovima na pozitivan i konstruktivan način.

"SAD će dati svoju podršku i raditi sa strankama kako bi im pomogla tamo gdje im je pomoć potrebna. No, politički lideri su ti koji se moraju sastati i uraditi ozbiljan posao spremni za dijalog i kompromis", istaknuo je američki ambasador u BiH.

Danas se Moon sastao i s mostarskim gradonačelnikom Ljubom Bešlićem i načelnicima Nevesinja, Konjica, Ravnog i Tomislavgrada.

Načelnici su ga informirali o izazovima s kojima se suočavaju u svojim zajednicama.

Moon je kazao kako ambasada SAD-a želi raditi s ovim općinama kako bi im pomogli u suočavanju s brojnim izazovima što se tiče obrazovanja, otvaranja novih radnih mjesta i novih pogona.

Jedno od najvažnijih područja u kojima želimo raditi je pomoć mladima, istaknuo je Moon navodeći kako se jutros sastao s grupom učenika i studenata koji zajedno rade na promoviranju građanskog obrazovanja, a koji dolaze i iz reda Bošnjaka i Hrvata.

"Oni su grupa vrlo inspirirajućih i posvećenih mladih ljudi koji rade na spajanju njihovih zajednica. Ono što rade u svojim zajednicama jeste da daju inspiraciju za nadu u toleranciju, pomirenje i napredak u njihovim zajednicama", kazao je američki ambasador u BiH.