James Steinberg
0

"SAD ne žele vidjeti da BiH zaostaje u regiji"

FENA
James Steinberg (Foto: Reuters)
James Steinberg (Foto: Reuters)
Zamjenik američke državne tajnice James Steinberg, koji će iduće sedmice posjetiti jugoistočnu Evropu, pozvao je vladu i čelnike u BiH da rade zajedno na način koji koristi svim građanima ove zemlje, nastavljajući s napretkom na integraciji BiH u Evropu i euroatlantske institucije.

"Ne želimo vidjeti da BiH zaostaje za svojim partnerima u regiji, ona zaslužuje da bude u istom rangu kao ostali i učinit ćemo sve da to omogućimo", istakao je Steinberg na brifingu uoči posjeta regiji.

Steinberg je rekao da će Sarajevo posjetiti zajedno sa španskim ministrom vanjskih poslova Miguelom Moratinosom, te da će se sastati s trojnim Predsjedništvom BiH, čelnicima političkih stranaka i visokim predstavnikom Valentinom Inzkom, kako bi izrazili "podršku i ohrabrenje za dalji napredak u političkim reformama, uoči izbora u oktobru".

Zamjenik američke državne tajnice za politička pitanja od 6. do 8. aprila posjetit će Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Kosovo.

Govoreći o Hrvatskoj, Steinberg je istakao da Hrvatska kao vodeća zemlja regije treba čvrsto zauzeti svoje mjesto u euroatlantskoj zajednici".

"Mi mislimo da se članstvo Hrvatske u Evropskoj uniji slaže s njenim prošlogodišnjim primanjem u NATO, kao važan korak da Hrvatska kao vodeća zemlja regije, čvrsto zauzme svoje mjesto u euroatlantskoj zajednici", rekao je Steinberg na brifingu uoči posjeta regiji.

Na pitanje o napretku Slovenije i Hrvatske u rješavanju otvorenih pitanja kroz sporazum o arbitraži, kazao je da će SAD učiniti sve da ohrabri "Sloveniju i Hrvatsku na konstruktivno sarađuju na tom putu na kojem su već napredovale".

Steinberg je kazao kako je "Slovenija jako, jako pozitivan model, kao i Hrvatska", za ostatak zapadnog Balkana. Sve druge zemlje regije iz njihovih primjera mogu vidjeti da postoji prilika i otvoren put za njih.

"Ova je administracija od početka isticala da SAD ostaje duboko predan izgradnji stabilne i napredne regije Balkana, pomažući svim zemljama regije da ostvare svoje evropske i euroatlantske aspiracije, ohrabrujući ih da unaprjeđuju vladavinu prava, bore se protiv korupcije i kriminala, te razvijaju ekonomske mogućnosti za sve ljude u regiji", istakao je Steinberg.

On je najavio da će s dužnosnicima u Ljubljani, među ostalim, razgovarati o "pozitivnom razvoju u arbitražnom sporazumu s Hrvatskom". Odluku Slovenije da arbitražni sporazum stavi na referendum nije komentirao.

Također je kazao kako je ohrabren potezima Srbije u zadnjih godinu dana, uključujući podnošenje molbe za članstvo u EU i saradnju s Haškim sudom (ICTY).

"Očekujemo da će Beograda nastaviti saradnju s ICTY-em, te da će učiniti sve kako bi uhitio dva posljednja bjegunca Ratka Mladića i Gorana Hadžića i prebacio ih u Haag", poručio je uoči posjete Beogradu.

Govoreći o posjetu Kosovu, kazao je da će s najvišim dužnosnicima u Prištini razgovarati o decentralizaciji, jačanju vladavine prava i ekonomskom razvoju.

Steinberg je najviši dužnosnik Obamine administracije koji posjećuje regiju nakon posjeta potpredsjednika Joe Bidena BiH, Srbiji i Kosovu 2009.