Uputili poziv bh. liderima
268

SAD ne zagovaraju konkretne promjene Ustava FBiH

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Sjedinjene Američke Države (SAD) smatraju da je potrebno da se Federacija Bosne i Hercegovine, kao i svi nivoi vlasti u Bosni i Hercegovini, učine funkcionalnijim i efikasnijim i "mi nestrpljivo očekujemo da taj proces počne", saopćeno je agenciji Anadolija (AA) u Ambasadi SAD-a u Sarajevu.

Takav stav je iznesen nakon upita agencije Anadolija da li su Sjedinjene Američke Države "pokrenule ozbiljnu i opsežnu diplomatsku inicijativu za ustavnu rekonstrukciju Federacije BiH", a čiji bi finiš, kako su javili lokalni mediji, mogao biti već u prvoj polovici naredne godine.

"U proteklih šest mjeseci, ambasador Patrick S. Moon pozivao je pojedince, lidere i nevladine organizacije da počnu razgovore o tome kako se Ustav Federacije BiH može reformirati kako bi bolje odgovorio na potrebe građana i zaštitio njihova prava. Ambasada će nastaviti da podstiče političko i građansko društvo na ovaj razgovor. Međutim, bilo koji prijedlog o konkretnim reformama Ustava Federacije treba doći od građana Federacije BiH", navode u Ambasadi SAD-a.

No, Amerika u konkretnom slučaju nema ulogu mentora cijelog procesa.

"I dok podržavamo potrebu da se pokrene ozbiljna diskusija o ovoj reformi, SAD ne zagovaraju konkretne promjene Ustava Federacije BiH i nemaju planove da predstave konkretan prijedlog reforme. Bez obzira na to, SAD su posve posvećene promoviranju procesu u kojem će javni sektor izraditi konkretne prijedloge koje bi političke stranke mogle koristiti za provedbu reformi ustava FBiH", konstatirali su u Ambasadi SAD-a.