BiH
12

SAD: Nakon ubistva tinejdžera Afroamerikanca sukobili se demonstranti i policija

Klix.ba
(Foto: Twitter)
Nakon što je jutros rano po našem vremenu policija u području St. Louisa ubila 18-godišnjeg Antonija Martina, građani tog područja su se počeli okupljati na mjestu ubistva u blizini benzinske pumpe te je došlo i do incidenata.

Podsjetimo, nedaleko od jutrošnjeg mjesta ubistva Berkeleyja, u Fergusonu je policajac ubio tinejdžera Michaela Browna u augustu, nakon čega su počeli masovni protesti građana tog područja. I jedan i drugi tinejdžer su crnci, što se u javnosti percipiralo kao rasizam. Berkeley i Ferguson su udaljeni tek nekoliko kilometara jedan od drugog.

Iako su prvobitne informacije govorile kako je Martin bio nenaoružan u momentu kada su policajci pucali u njega, jutros u lokalnoj policiji tvrde da je 18-godišnjak imao pištolj i da ga je okrenuo prema policajcu, nakon čega su oni pucali.

Policija je saopćila kako su u utorak navečer obavljali rutinsku patrolu u toj regiji, kada su na benzinskoj primijetili dvojicu mladića. Jedan od njih je tada uperio pištolj u policajca, nakon čega je policajac ispalio nekoliko hitaca. Martin je tada pao mrtav, a drugi mladić je pobjegao.

Lokalna policija nije potvrdila identitet mladića kojeg je njihov pripadnik ubio, ali je nedugo nakon pucnjave njegova majka došla na mjesto događaja i potvrdila identitet.

Nedugo nakon ubistva tinejdžera okupilo se više stotina građana koji su se sukobili s policijom, a već nakon prvih sat vremena protesta najmanje troje demonstranata je uhapšeno.

Prema snimcima iz Berkeleyja, koji su se pojavili na internetu, vidljivo je da se demonstranti služe pirotehnikom te da razbijaju stakla na obližnjim objektima.

Majka ubijenog momka je tvrdila novinarima da je njen sin u trenutku ubistva bio sa djevojkom i da nisu radili ništa nezakonito.