Phoenix
0

SAD: Islamski centar pomaže Bosancima da se prilagode

Sarajevo-x.com
Foto: The Arizona Republic
Foto: The Arizona Republic
Islamski centar u Sjevernom Phoenixu otvorio je svoja vrata izbjeglicama iz Bosne i Hercegovine koje su utočište i novi život pronašle u Sjedinjenim Američkim Državama. Cilj mu je olakšati im prilagodbu u američko društvo.

List Arizona Republic piše da centar ima biblioteku, mjesto za molitvu, učionice, kuhinju i vanjski prostor za rekreaciju i 17. je po redu islamski centar ili džamija otvorena na ovom prostoru od 1995. godine, kada je zabilježen pojačan priliv stanovništva iz BiH.

Uposleni u centru pomažu članovima u čitanju dokumenata na engleskom i bosanskom, a ovo mjesto služi i za okupljanje, molitvu i međusobnu ispomoć, objasnio je Sabahudin Ćeman, direktor i duhovni vođa.

"Starijim ljudima je teško jer su u ratu izgubili sve što su imali", objašnjava Ćeman. "Mlađima je lakše započeti novi život."

Godine 1993. u Phoenixu su živjele samo dvije porodice, a danas ih je oko 10.000. Već 300 njih aktivni su članovi centra, a oni koji to tek planiraju postati impresionirani su ponudom.

Mehmed Kozlica (56) jedan je od njih. Ističe da centar mladima nudi aktivnosti koje će ih držati podalje od ulice. Svrha mu je, dodaje, da okuplja ljude koji će diskutovati o događajima u svijetu, o religiji, poslovanju i da će djeci ponuditi mjesto gdje se mogu upoznavati.