BiH
0

SAD i FBI daju podršku agencijama za provedbu zakona

FENA
Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu, Evropska komanda Oružanih snaga SAD-a, Ministarstvo pravde SAD-a, te Federalni biro za istrage SAD-a (FBI), kroz partnersku saradnju sa Bosnom i Hercegovinom, pružaju podršku državnim i entitetskim agencijama za provedbu zakona.

Sjedinjene Američke Države i Bosna i Hercegovina odlično sarađuju u oblasti sigurnosti i provođenja zakona.

SAD će u narednim mjesecima navedenim agencijama obezbjediti komplete za identifikaciju narkotika, vrijedne 25.000 dolara, koji se koriste pri inicijalnim određivanjima sumnjivih materija. Ovo je prva zajednička inicijativa Evropske komande OS SAD-a i Ministarstva vanjskih poslova SAD-a u borbi protiv narkotika u BiH.

Pomenuta donacija je novi vid saradnje, dok se partnerstva u drugim oblastima provođenja zakona u BiH ostvaruje već dugi niz godina.

Od svog osnivanja 1996. godine, Međunarodni program obuke i pomoći za krivične istrage (ICITAP) Ministarstva pravde SAD-a razvijajao se prateći zakonske izmjene, restruktuiranje policije i međunarodna dešavanja. Od 11. septembra 2001. godine, američka podrška u BiH usmjerava se od modernizacije opštih policijskih usluga ka podršci razvoju državnih kapaciteta za provođenje zakona. ICITAP blisko sarađuje s Ministarstvom sigurnosti BiH, Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA), Službom za strance i Graničnom policijom, na suzbijanju kriminalnih aktivnosti, borbi protiv organizovanog kriminala, podršci boljoj kontroli međunarodnih granica, te hapšenju osumnjičenih terorista i ratnih zločinaca.

Izuzetna saradnja FBI-a i bh.snaga za provedbu zakona rezultirala je opsežnom razmjenom informacija vezanih za pitanja kriminala i terorizma. Uporedo sa provođenjem zajedničkih istraga BiH i SAD, Bosna i Hercegovina je pomagala i primala pomoć od strane FBI-ja i drugih agencija za provedbu zakona SAD-a. Nedavni primjer takve saradnje zabilježen je augustu ove godine, kada je predstavnik Ministarstva unutrašnjih poslova FBiH svojim svjedočenjem pomogao u donošenju osuđujuće presude za terorizam u Atlanti, savezna država Georgia. Štaviše, FBI i bh. snage za provedbu zakona aktivno su uključene u razmjenu stručnih metoda što se pokazalo i tokom nedavne obuke u borbi protiv internet kriminala, finasiranja terorizma, posljedica eksplozije, te forenzičke obuke, saopćeno je iz Američke ambasade u BiH.