James Steinberg
0

"SAD i EU zabrinute zbog situacije u BiH"

SRNA
James Steinberg
James Steinberg
Ministri inostranih poslova NATO-a u Briselu su razgovarali o eventualnom odobrenju Akcionog plana za članstvo /MAP/ Crne Gore, dok je slična odluka potpuno neizvjesna u vezi sa BiH, rekao je portparol Alijanse James Appathurai.

On je potvrdio da je sinoćnja radna večera šefova diplomatija završena bez zaključaka i konačnih odluka zbog čega će se to pitanje naći na dnevnom redu i današnjeg sastanka.

Pomoćnik američkog državnog sekretara James Steinberg sinoć je obavijestio ministre inostranih poslova zemalja članica NATO-a o nedovoljno uspješnim nastojanjima SAD i EU da političke lidere u BiH podstaknu na neophodni dogovor o političko-institucionalnim promjenama, javio je BBC.

Steinberg, koji je sinoć u Brisel doputovao iz Sarajeva, izjavio da su SAD i EU zabrinute zbog postojeće situacije u BiH i da je odgovornost za to isključivo na domaćim liderima.

Uoči ministarskih razgovora o BiH, turski ministar Ahmet Davutoglu sazvao je poseban susret predstavnika zemalja naklonjenih BiH sa ciljem da se zajednički dogovore o podršci za odobrenje Akcionog plana za članstvo ovoj zemlje.

U toj grupi zemalja se, osim Turske, nalaze i Albanija, Hrvatska, Slovenija, Mađarska, Slovačka, Norveška i Španija i još neke članice NATO.