BiH
0

SAD i EU pripremaju novi paket za našu zemlju

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Washington i Brisel u BiH šalju eksperte koji će pokušati da saznaju šta je prihvatljivo za lidere sedam najjačih stranaka kako bi SAD i EU na osnovu toga izradili novi prijedlog ustavnih promjena.

List "Pres RS" piše da pravni eksperti međunarodne zajednice iz Washingtona, Brisela i Štokholma stižu u BiH 2. novembra, te da bi, ako stranke budu blizu dogovora, u BiH trebalo da doputuje i šef švedske diplomatije i predsjedavajući Savjeta ministara spoljnih poslova EU Carl Bildt.

"U nastavku razgovora nećemo nuditi gotova rješenja, već ćemo saslušati mišljenja stranaka o tome šta bi iz butmirskog paketa za njih moglo biti prihvatljivo. Ako uspijemo u tome, na osnovu detaljne analize njihovih stavova izradićemo novi prijedlog ustavnih promjena", navodi diplomatski izvor "Presa RS".

Predstavnici međunarodne zajednice organizovali su 9. oktobra prvi dio pregovora u vojnoj bazi u Butmiru kod Sarajeva na kojem nije postignut nikakav dogovor, a u nastavku pregovora, 20. oktobra, sve partije, osim SDA, odbacile su ponuđeni paket ustavnih promjena.